Jihadkinderen komen mogelijk toch naar Nederland, Nederlandse vrouw overleden in opvangkamp

Vluchtelingen in het Ain Issa Kamp Beeld Eddy van Wessel
Vluchtelingen in het Ain Issa KampBeeld Eddy van Wessel

Het kabinet zoekt naar mogelijkheden om Nederlandse moeders en hun kinderen die zich bij Islamitische Staat in Syrië hadden aangesloten terug te halen. Minister Ferd Grapperhaus (justitie) zei vandaag samen met Koerdische strijdgroepen ter plaatse te kijken wat de meest werkbare manier is.

Marno de Boer

Eerder wilde de regering nog geen enkele medewerking verlenen. Moeders moesten zich maar op eigen houtje bij een Nederlandse ambassade of consulaat in een van de buurlanden melden, waarna zij onder begeleiding van de marechaussee terug konden vliegen. Dat was in de praktijk amper mogelijk, omdat de mensen zich in gevangenkampen van de Koerden in Syrië bevinden.

Veilig gebied

Grapperhaus wil nu samen met de Koerden onderzoeken of het mogelijk is de mensen naar veilig gebied te brengen. Daar kunnen zij zich dan bij een Nederlands consulaat melden. Een voor de hand liggende optie is een tocht naar het noorden van Irak. Daar zijn andere Koerdische groepen actief, en in Erbil heeft Nederland een diplomatieke post.

De coalitie was tot nu toe sterk verdeeld over de omgang met de kinderen. D66 en ChristenUnie drongen erop aan dat Nederland voor terugkeer zorgde. De ouders kunnen dan berecht worden, terwijl de kinderen bij pleeggezinnen of familieleden onderdak krijgen. VVD en CDA waren hier fel op tegen. Zij vreesden dat de ouders gevaarlijke jihadisten zijn, die mogelijk na een gevangenisstraf een terreurgevaar in Nederland vormen.

Vrouw overleden

Vrijdag meldde de NOS op basis van uitspraken van een Koerdische functionaris dat een Nederlandse vrouw is overleden in het Koerdische kamp Ain Issa in Noord-Syrië, waar vrouwen en kinderen uit IS-gebied gevangen worden gehouden. Haar twee kleine kinderen zitten nog in het kamp.

Lees ook:

Jihad-kinderen ziek en ondervoed

Uit de locaties waar Nederlandse IS-ouders met hun kinderen vastzitten, komen signalen over ‘sterfgevallen onder de kleintjes’. Ze terughalen is juridisch lastig was volgens het kabinet lange tijd te riskant.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden