Jihadisten vallen Saudische militairen aan

Is dodelijke aanslag op generaal een incident of het begin van een IS-offensief?

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Jihadisten hebben het Saudische regime al decennia in het vizier, maar na jaren van dreigementen en verwensingen sloegen zij gisteren dan eindelijk toe. Rebellen uit de Iraakse provincie Anbar staken vroeg in de ochtend de grens met Saudi-Arabië over en doodden drie militairen die daar gestationeerd waren, onder wie een generaal.

De alarmbellen zullen hoogstwaarschijnlijk hevig rinkelen bij Saudische overheidsdiensten, maar zoals gewoonlijk doet het regime er alles aan om niet al te paniekerig over te komen. Het ministerie van binnenlandse zaken hield het gisteren bij een formeel nieuwsbericht.

Een woordvoerder van de regering schreef de aanslag toe aan 'kharidjieten', een term die in de volksmond afvallige betekent, en waar vrijwel altijd jihadisten mee worden bedoeld. Het laatste jaar is de denigrerende term vooral synoniem komen te staan voor de extremistische beweging Islamitische Staat (IS).

IS is een van de weinige organisaties die actief zijn in het grensgebied. Ook heeft het honderden Saudiërs binnen zijn gelederen, en meerdere malen opgeroepen tot aanslagen in het koninkrijk.

Met name de betrokkenheid van Saudi-Arabië in de internationale coalitie tegen IS heeft kwaad bloed gezet bij de jihadisten. Het koninkrijk jaagt vanuit de lucht op IS-doelwitten in Syrië en Irak, en onder de straaljagerpiloten bevindt zich zelfs een Saudische prins.

Het regime zal zich nu druk bezighouden met de vraag of de aanslag van gisteren slechts een incident is of het startsein van een nieuw offensief. De dreigementen van de afgelopen tijd en de professionele wijze waarop de aanval is uitgevoerd, duidt op het laatste, ook al ontbreekt het visitekaartje nog.

Dat het Saudische regime steeds nerveuzer begint te worden door de jihadisten uit Irak, blijkt wel uit de maatregelen die het neemt. In november werd besloten om de al bestaande militaire bufferzone langs de Iraakse grens uit te breiden tot twintig kilometer - alle inwoners binnen die straal moesten vertrekken voor minstens een jaar.

In Irak is het nieuws over de aanslag op de Saudische militairen waarschijnlijk met leedvermaak ontvangen. De Iraakse premier Haidar Al-Abadi, maar ook zijn voorganger Nouri al-Maliki, beklagen zich al geruime tijd over de hulp die Saudi-Arabië biedt aan rebellenbewegingen in Syrië. Veel van de wapens komen in handen van extremisten, en duiken vervolgens op in Irak.

Afgelopen oktober zei Abadi dat Saudi-Arabië snel tot inkeer zal komen als de jihadisten zich ook tegen het koninkrijk richten: "Er wonen veel subversieven in Saudi-Arabië en zij omarmen dezelfde extremistische ideologie als IS."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden