Jihadisten slachten priester af in Franse kerk

terrorisme | Oppositie uit harde kritiek op laks optreden Franse regering. De daders waren bekend als extremisten. Debat over preventief vastzetten van radicalen brandt los.

Na een nieuwe gruwelijke islamitische terreuraanslag, nu op een kerk in Normandië, ligt de Franse regering onder vuur. De centrum-rechtse oppositie wil dat veel hardere maatregelen worden genomen tegen moslimextremisten die bekend zijn bij de inlichtingendiensten.

De aanslag vond plaats in het dorp Saint-Etienne-du-Rouvray, onder Rouen. Op het moment dat twee aanvallers de kerk 's ochtends binnendrongen, was priester Jacques Hamel net aan zijn dagelijkse mis begonnen voor een handvol gelovigen. Volgens een vrouw die wist te ontkomen aan de gijzeling en die de politie waarschuwde, werd Hamel (84) voor het altaar de keel doorgesneden terwijl zijn beul een Arabisch gebed uitsprak. Drie kerkgangers raakten gewond. Jacques Hamel is het 234ste dodelijke slachtoffer van islamitische terreur in Frankrijk in 18 maanden tijd.

De terroristen, die hun daad filmden, zijn voor de kerk gedood door ordetroepen. De daders waren bekend bij justitie om hun extremisme. Een van hen, de 19-jarige Adel Kermich, droeg een enkelband en had toestemming om tussen 8.30 en 12.30 uur buitenshuis te zijn. Hij werd vorig jaar in voorlopige hechtenis gesteld, nadat hij op weg naar Islamitische Staat aan de Turkse grens was tegenhouden en was uitgeleverd aan Frankrijk. Hij werd gevolgd door justitie, maar niet door de inlichtingendienst. De andere dader is nog niet geïdentificeerd.

De centrum-rechtse oppositie viel de socialistische regering onmiddellijk hard aan. Onder anderen oud-president Nicolas Sarkozy wil een deel van de moslimradicalen - in totaal 12.000 man volgens het ministerie van binnenlandse zaken - preventief vastzetten: "Wij moeten meedogenloos zijn, want onze vijand kent geen enkel taboe". Premier Manuel Valls heeft steeds gezegd dat hij de normen van de rechtsstaat niet zal opofferen aan een 'Frans Guantánamo'. "Wij gaan geen mensen opsluiten die nog niets hebben gedaan", aldus Valls na de aanslag in Nice, eerder deze maand.

De gematigde centrum-politicus François Bayrou hekelde de regering. Hij noemde het 'onbestaanbaar' dat in Saint-Etienne-du-Rouvray een salafistische moskee staat waarvan bekend is dat er Syriëgangers kwamen, terwijl de kerk niet werd bewaakt.

Een kennis van Kermich zei tegen het radiostation RTL dat hij niet verbaasd is over de actie. "Hij had het steeds over dit soort dingen. Hij sprak veel over de islam."

De rector van de moskee van Lyon verklaarde dat wie dergelijke taal hoort, dat moet melden. "Het is tijd voor een grote schoonmaak bij ons", aldus Kamel Kaptane. "Dit gebeurt in de naam van islam, maar niet in de naam van moslims. Wij kunnen dit niet accepteren."

In het kort

Priester in zijn kerk vermoord door islamitische terroristen

Drie gewonden bij gijzelingsactie in Normandië, twee daders gedood door de politie

Roep om harder optreden tegen moslimradicalen, onder meer door preventieve hechtenis

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden