Jihadisten protesteren tegen tegen 'onmenselijk' regime

Lezingen voor jongeren in de moskee, op voetbalveldjes en bij de huiswerkbegeleiding. Voor de nog jonge Oussama C. (19) was volgens het Openbaar Ministerie niets te veel om in Den Haag jongeren van zijn leeftijd en ouder te ronselen voor de gewapende strijd in Syrië.

Met twee mede-verdachten, de bekeerling Rudolph H. (25) en Azzedine C. (32) zou Oussama C. vandaag in de rechtszaal van het extra beveiligde justitiecomplex op Schiphol kunnen zijn. Maar het van ronselen verdachte trio laat verstek gaan bij de pro forma zitting. Volgens de raadslieden André Seebregts en Michiel Pestman protesteren zij hiermee tegen de voor hun gevoel onmenselijke en vernederende behandeling die zij binnen de gevangenismuren moeten ondergaan.

Evenals andere jihadisten verblijft het drietal in afwachting van de inhoudelijke behandeling van hun zaken op speciale terroristenafdelingen van gevangenissen. Het regime zou na de aanslag begin januari op weekblad Charlie Hebdo in Parijs zijn aangescherpt. Het transport van de verdachten van en naar Schiphol zou inhouden dat zij bij vertrek uit de gevangenis en bij terugkomst moeten worden 'gevisiteerd'. In de praktijk staat dit gelijk aan anale inspecties, iets waartegen zij eerder bezwaar maakten.

Advocaat Seebregts zei gisteren over deze visitaties tegen persbureau ANP: "Je bent welkom om jezelf te verdedigen, maar dan moet je jezelf wel tot op het bot laten vernederen. Oussama C., Rudolph H. en Azzedine C. werden afgelopen zomer aangehouden en verblijven op terroristenafdelingen. Het strenge regime zou ook ernstige fysieke en mentale klachten veroorzaken. Zo zou Azzedine C., ook bekend als Abou Moussa, aan een posttraumatisch stresssyndroom lijden.

Een andere jihadist in een andere strafzaak, de 22-jarige Mohammed A., uitte begin deze maand ook kritiek. Vanwege het strenge regime was hij teruggekomen van eerdere toezegging mee te werken aan een psychiatrisch en psychologisch onderzoek, verklaarde hij. Het verblijf op de terroristenafdeling in samenhang met de trage procesgang noemde hij onmenselijk. .

De rechtbank buigt zich vandaag ook voor het eerst pro forma over de zaken van enkele niet teruggekeerde Syriëgangers (zie hiernaast).

undefined

Is Soufiane Z. dood?

Soufiane Z. (27) is een van de niet uit Syrië teruggekeerde jihadisten die vandaag in een pro forma zitting terechtstaat. Hij zou rond 20 januari dit jaar zijn gedood bij een bombardement op de Turks-Syrische grensplaats Kobane. De Syriëganger wordt ervan verdacht dat hij zich voor zijn vertrek in Den Haag schuldig heeft gemaakt aan opruiing. Ook wordt hem deelname aan een criminele terroristische organisatie verweten. Z. verwierf bekendheid met de mede door hem geproduceerde propagandafilm 'Oh Oh Aleppo', over de strijd in de Syrische stad.

undefined

Niet terug: Hatim R.

Hatim R. (25) is een uit Leidschendam afkomstige Syriëganger, die vandaar niet is teruggekeerd. Hem wordt evenals de andere verdachten in deze zaak van deelname aan een criminele terroristische organisatie verweten. R., tevens verdacht van opruiing, plaatste volgens het Openbaar Ministerie op sociale media een foto waarop hij zelf is te zien met gewapende personen. Ook plaatste hij op internet foto's van een onthoofde man met de tekst dat hij 'een warm gevoel krijgt van een onthoofde Fransman en dat hij hoopt dat Nederland hier een les uit leert'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden