Jihadisten in Syrië en Irak zoeken toenadering

Koerdische soldaten aan de rand van Kirkuk, een olie-rijke Iraakse stad.Beeld getty

Rivaliserende soennitische jihadisten die in Syrië en Irak vechten, hebben het vandaag in een strategisch gelegen Syrische grensplaats, Abu Kamal, op een akkoordje gegooid. Dit meldden de waarnemers van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten.

Zij stellen dat de beweging van al-Qaeda in Syrië, het al-Nusrafront, in Abu Kamal haar loyaliteit heeft betuigd aan de jihadisten van de Islamitische Staat van Irak en groot-Syrië (ISIS). Abu Kamal ligt aan de rivier de Eufraat en de belangrijkste weg tussen Bagdad en Syrië. Er zijn vele duizenden vluchtelingen en ontheemden gestrand.

Het front en ISIS hebben in Syrië dezelfde tegenstanders, maar raakten slaags. Het al-Nusrafront is volgens al-Qaedaleider Ayman al-Zawahiri 'de officíële dealer' van al-Qaeda in Syrië. De ondergedoken al-Zawahiri ziet in ISIS-aanvoerder Abu Bakr al-Baghdadi de bendeleider van een zootje ongeregeld dat zijn gezag ondermijnt.

Dat 'zootje' kreeg het erg moeilijk in de burgeroorlog in Syrië, maar heeft deze maand een spectaculaire comeback gemaakt met aanvallen in Irak. Daarbij zijn veel wapens buitgemaakt op het Iraakse leger. Het al-Nusrafront zou onder druk staan van de sterker wordende ISIS en met een akkoord die rivalen van het lijf houden. De ISIS heeft met het akkoord over het strategische Abu Kamal makkelijker toegang tot grotere delen van Syrië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden