Reportage

Jihadbuurt? Iedereen heeft in Presikhaaf genoeg aan z’n eigen

De wijk Presikhaaf in Arnhem, waar minstens één verdachte en de ouders van  Hardi N. wonen.  Beeld Koen Verheijden
De wijk Presikhaaf in Arnhem, waar minstens één verdachte en de ouders van Hardi N. wonen.Beeld Koen Verheijden

De Arnhemse wijk Presikhaaf blijkt de thuisbasis van enkele terreurverdachten. ‘Het is Arnhems mooiste wijk.’

Cindy Cloin

Cafetaria De Gastronoom op de hoek van de Roompotstraat zit vrijdag rond het middaguur vol met bouwvakkers. Ze wijzen. Daar, een paar huizen verderop, werd gisteravond een van de terreurverdachten uit zijn huis gehaald.

Ali Deniz woont al ruim twintig jaar in Presikhaaf en nam in 2005 het cafetaria over. Het westelijk deel van de wijk telt de meeste allochtonen: meer dan de helft van de inwoners. Twee derde van de huizen is van de woningcoöperatie. Naast de zaak van Deniz zitten onder meer twee kapsalons, een koffietentje en een groentezaak. De mannen die zijn opgepakt, kwamen ook weleens in De Gastronoom. “Gewoon als klant, verder ken ik ze niet”, zegt Deniz.

Tien uitreizigers naar Syrië telt Arnhem inmiddels, opvallend meer dan elders. De gemeente heeft 250 professionals getraind in het herkennen van radicalisering: van agent en onderwijzer tot bestuurder van de sportclub en moskee. Volgens de gemeente is er met deze ‘ogen en oren’ een netwerk ontstaan waarin snel wordt gesignaleerd als iemand radicaliseert. Wat dat oplevert, is lastig te meten.

Schrikbarend

Middenstander Deniz is flink geschrokken van het nieuws dat zijn buurtgenoten verdacht worden van het beramen van een grote aanslag. “Schrikbarend. Ik ben een echte ‘Ernhemmer’, maar tegelijkertijd ook moslim. De denkbeelden van deze mannen zijn zo anders dan waar ik voor sta. Ik probeer me juist in te zetten voor een betere samenleving. Ik snap hun denkbeelden totaal niet, maar als moslim word ik er misschien wel op aangekeken. En je hoort nu dat Arnhem ‘de jihadstad’ van Nederland is. Dat baart me zorgen.”

Presikhaaf (15.000 inwoners) is een kinderrijke buurt, met overal glijbaantjes en kinderfietsen in de tuinen. De wijk ligt ingeklemd tussen het spoor en de snelweg. Het winkelcentrum dat in de jaren zestig werd geopend gold lange tijd als een van de modernste winkelcentra van Nederland. Maar in de loop der jaren raakte Presikhaaf in verval en tien jaar geleden werd de buurt aangewezen als Vogelaarwijk.

Sindsdien is er geïnvesteerd. Veel van de jarenzestigflatjes van vier hoog zijn gesloopt en hebben plaatsgemaakt voor eengezinswoningen, zowel huur als koop. De wijk is onherkenbaar veranderd. Althans: het straatbeeld. Er zijn nog altijd veel kwetsbare bewoners. “Er wonen veel buitenlanders, maar dat is ook gezellig”, zegt middenstander Deniz. “Wat mij betreft is het de mooiste wijk van Arnhem. Ik had geen idee dat hier jihadisten woonden.”

Anoeska van der Weerd woont vlakbij een van de verdachten. “Het was heftig gisteravond”, vertelt ze in de kapperszaak. “Opeens was er overal politie, we hoorden zelfs schoten. Mijn kinderen zijn nog niet van de schrik bekomen.” Contact met de buren heeft ze nauwelijks, en al helemaal niet met de man die is opgepakt. “Presikhaaf is een volksbuurt, maar achter de voordeur heeft iedereen hier genoeg aan z’n eigen.”

Lees ook:

Hoogleraar terrorisme: 'Heroverweeg de korte straf voor terreurverdachten, ze vinden het vooral stoer'

"Goed nieuws", noemt Edwin Bakker de arrestaties donderdag van zeven mannen die worden verdacht van het plannen en voorbereiden van een grote aanslag op een nog onbekend evenement in Nederland.

Verdachten geplande aanslag werden al langere tijd in de gaten gehouden

Zeven mannen die donderdag zijn opgepakt wilden met bomgordels toeslaan op een evenement, zegt het OM. Nederland is ontsnapt aan een grote terroristische aanslag.

null Beeld Trouw, Sander Soewargana
Beeld Trouw, Sander Soewargana

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden