'Jihad' tegen drugsbendes Zuid-Afrika

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - In de verpauperde zwarte woonoorden van Kaapstad dreigt een regelrechte oorlog uit te breken tussen radicale moslims en drugsbendes.

De strijd ontvlamde vorige week zondag toen de moslims een drugsbaron vermoordden. De politie keek toe - tot woede van de drugsbendes die eisten dat de daders gepakt zouden worden. Gisteren werd één van de moslimleiders gearresteerd, maar nu beschuldigen leden van de moslimgemeenschap de politie weer van heulen met de drugsdealers.

Veel Zuid-Afrikanen steunen het streven van de moslim-groepering om korte metten te maken met de bendes die de verarmde wijken stevig in hun greep hebben. Op de tv zagen ze hoe drugsbaron Rashaad Staggie werd neergeschoten en in brand gestoken in een bijna militaire actie van de moslim-groepering Pagad (wat staat voor 'mensen tegen misdaad en drugs').

De gebeurtenis riep herinneringen op aan de verbrandingen in de tijd van de apartheid, toen de zwarte bevolking vermeende misdadigers en verraders autobanden omhing en die vervolgens in brand stak. Net als toen nemen de bewoners van de townships weer het recht in eigen hand omdat ze geen enkel vertrouwen hebben in politie en justitie. “Ik keek met een paar vrienden vol bewondering toe hoe ze Rashaad gaven wat hij verdiende,” schreef Thami Mazwai, hoofdredacteur van het vooraanstaande 'zwarte' zakentijdschrift Enterprise. Een peiling wees uit dat 70 procent van de inwoners van Kaapstad de strijd van Pagad steunt.

Pagad, zes maanden geleden ontstaan, kondigde maandag een heilige oorlog aan tegen de misdaad, prostitutie en drugshandel die de moslimgemeenschap ondermijnen. “De organisatie wil een moslimstaat vestigen”, waarschuwde hoofdcommissaris van politie Leonard Knipe gisteren in een interview. Maar zijn woorden werden binnen en buiten de moslimgemeenschap beoordeeld als een afleidingsmanoeuvre van het politiekorps, dat jarenlang veel te laks is geweest in het bestrijden van de georganiseerde misdaad. “We maken maar één procent uit van de totale bevolking, hoe zouden wij ooit de macht over kunnen nemen?” vroeg Hassen Vally, leider van de islamitische gemeenschap in Johannesburg. “Ze proberen de aandacht af te leiden van waar het werkelijk om gaat: de misdaad.”

“De politie moet nu maar eens beslissen. Vechten ze met ons mee tegen de drugsmafia, of moeten we ze als vijanden beschouwen?”, zei één van de leiders van Pagad, Ali Parker, die 'het spook' wordt genoemd. Hij wordt, net als collega Farouk Jaffer, gezocht door de politie. De derde leider, Nadthmie Edries, werd gisteren gearresteerd. Parker kondigde maandag in een moskee in Kaapstad aan dat de beweging de strijd ondergronds voortzet. “Onze gemeenschap loopt gevaar. We moeten terugvechten. We zullen een strategie ontwikkelen en guerrilla-cellen oprichten,” zei hij tegen vierhonderd, veelal gemaskerde, toehoorders.

Eerdere beweringen dat Pagad gesteund wordt door islamitische groepen als Hamas en Hezbollah nam Parker terug. Collega Jaffer benadrukte vervolgens dat Pagad beslist niet gezien moet worden als een moslim-fundamentalistische organisatie. “Christenen en alle andere mensen die willen vechten tegen drugs en misdaad kunnen zich bij ons aansluiten”, zei hij.

Afgelopen zondag demonstreerden de drugsbendes. De oproep van de bendeleiders aan de politie om “de rechten van de bendeleden te beschermen” deed wat bizar aan, het dreigement dat ze eraan toevoegden was meer hun stijl: als de politie niet voor vandaag actie zou ondernemen, zullen de bendes een totale oorlog beginnen tegen de moslims. Of de bendes, met namen als 'Ugly Americans' en 'Hard Living Kids' genoegen zullen nemen met de arrestatie van één Pagad-leider is maar de vraag. Bendeleiders hebben aangekondigd dat ze zullen samenwerken in de strijd tegen Pagad. In dat geval zouden de drugsbendes een sterk front kunnen vormen. Alleen al de twee genoemde bendes kunnen volgens kenners samen zo'n 13 000 man op de been brengen. Daar steekt Pagad, met zijn naar schatting 3 000 sympathisanten, magertjes bij af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden