'Jihad Jordi' rekent op uitblijven van straf

Advocaat: Overheid werkte met hem samen en mag niet vervolgen

Verdachte Jordi de J., bijgenaamd Jihad Jordi, mag niet worden vervolgd voor onder meer lidmaatschap van een criminele organisatie met terroristisch oogmerk. Hij moet kunnen rekenen op de Nederlandse overheid die minstens de indruk heeft gewekt dat hij in ruil voor informatie een strafzaak kan ontlopen.

Dat heeft zijn advocaat Bart Stapert gisteren verklaard tijdens zijn pleidooi in het omvangrijke proces tegen aanvankelijk tien verdachten van wie er inmiddels één is overleden tijdens de gewapende strijd in Syrië. Tegen alle verdachten waren meerjarige strafeisen geformuleerd. Het Openbaar Ministerie eiste tegen De J. drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk.

Zeer ongebruikelijk tijdens een proces vroeg Stapert eerder al de zaak van zijn cliënt achter gesloten deuren te behandelen omwille van wat hij noemde het belang van de staatsveiligheid. Gisteren legde hij in het belang van diezelfde staatsveiligheid niet alle kaarten op tafel. Dat zou wat hem betreft zelfs een strafbaar feit opleveren. Volgens Stapert is er tussen een Nederlandse overheidsdienst, welke wordt niet genoemd, en zijn cliënt en diens moeder een dusdanige vertrouwensband ontstaan dat De J. erop had mogen rekenen dat hij niet zou worden vervolgd. Het contact tussen de dienst en De J. en zijn familie werd al gelegd toen hij in Syrië was. Het contact werd ook na zijn terugkeer onderhouden. De aard, de omvang en de inhoud van die contacten waren volgens Stapert dusdanig dat er "specifieke instructies zijn gegeven, zelfs over de in te nemen proceshouding, en zelfs over de af te geven verklaringen. Er zijn op meerdere momenten specifieke opmerkingen gemaakt in de zin van 'Jij helpt niet alleen ons, wij helpen ook jou.'" Stapert weet dat er over die afspraken niets op schrift staat, maar desondanks claimt hij dat het OM het recht op vervolging heeft verspeeld. Het OM krijgt later in het proces de kans hierop te reageren. De bijnaam Jihad Jordi is volgens Stapert niet terecht. "Jordi de J. is geen gewapende strijder, verre van."

Met een eis van drie jaar kwam Jordi de J. er nog redelijk vanaf. Hoofdverdachte Azzedine C, alias Abou Moussa, zou zeven jaar de cel in moeten van het OM. Met zo'n strafeis is het Openbaar Ministerie doorgeschoten, vindt zijn advocaat André Seebregts. Volgens hem draait het in de zaak tegen zijn cliënt om de vraag of de grens van de vrijheid van meningsuiting is overschreden. Hij wijst erop dat C. zijn in de ogen van het OM opruiende uitingen in het openbaar heeft gedaan waarbij C. dacht binnen de kaders van het maatschappelijk debat te blijven.

C. komt op zijn manier op voor de belangen van moslims in Nederland en ook Syrië, waarbij hij standpunten inneemt die 'het heersende gezag onwelgevallig zijn', zo vindt zijn advocaat. C. is voorstander van het vestigen van een kalifaat in Syrië en tegen democratie. "Hij is zelfs voor bepaalde aspecten van Islamitische Staat", verklaarde Seebregts gisteren, maar daarbij zet hij niet aan tot haat of geweld tegen burgers.

In deze zaak wordt volgende maand een uitspraak verwacht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden