'Jezus was net zo echt als Harry Potter'

null Beeld

God heeft geen zoon. De figuur Christus is een samenraapsel van oude mythes, beweert vrijdenker Derek Murphy. Met zijn boek 'Jesus Potter Harry Christ' loopt hij voor op het nieuwe werk van de 'atheïstische dominee' Klaas Hendrikse.

Robin de Wever

Murphy tapt uit het vaatje van de vergelijkende mythologie, een discipline die zich toelegt op de overeenkomsten tussen religies en cultussen. Volgens hem is Jezus een door de mens bedachte zonnegod.

Daarmee is het direct duidelijk waarom de Messias in de evangeliën aan het kruis gaat. Door te sterven en op te staan verklaren zonnegoden hoe het kan dat de zon in de winter verdwijnt en in de lente terugkomt. Sterfelijkheid is hun raison d'etre.

Christus is geen puur fabricaat, meent Murphy. Mythes over Gilgamesj, Pythagoras en Osiris vertonen sterke overeenkomsten met de evangeliën. Waarschijnlijk is de figuur Jezus een samenraapsel van verhalen die rond het jaar nul de ronde deden.

Zelf bedacht
Een deel van zijn betoog lijkt waarschijnlijk sterk op dat van Klaas Hendrikse. De 'atheïstische dominee' legt in een binnenkort te verschijnen boek uit dat we Christus zelf hebben bedacht en later zijn vergeten dat we dat hebben gedaan.

Murphy gaat verder. Hij vindt dat Christus in een aantal opzichten sterk lijkt op tovenaarsleerling Harry Potter: ook die is begaafd, populair en volledig door mensen bedacht. En ook Harry Potter kwam tegen het einde van het verhaal terug voor een overwinning. Het gevecht met de slechterik Voldemort is volgens hem een modern paasverhaal.

Bewijs
De Britse krant The Guardian is niet onder de indruk van Murphy's vergelijkende onderzoek. Recensent Bob O'Hara hekelt het gebrek aan bronvermelding en de wijze waarop de auteur argumenten afvuurt. 'Murphy heeft gezocht naar zo veel mogelijk bewijs dat zijn visie klopt', schrijft hij. 'En hij hoopt dat de lezer bezwijkt onder het gewicht van zijn argumenten.'

Erg wetenschappelijk is de aanpak in 'Jesus Potter Harry Christ' volgens hem niet. Maar het idee dat Jezus bestaat uit mythes mag er zijn, al was het maar omdat anderen al sterke argumenten hebben geleverd.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden