Jezus valt bij de tv tussen wal en schip

Jezus heeft als historische figuur nooit bestaan, meldde de Nijkerkse dominee Edward van der Kaaij vorige week maandag in Trouw. Daarna stonden ook alle andere kranten er vol van. Geen wonder, want als een van de belangrijkste pijlers onder de westerse religie en cultuur een mythe blijkt, mag dat groot 'nieuws' heten. Behalve voor onze christelijke omroepen. Ze bogen zich stuk voor stuk over andere dringende zaken.

Zo had de Katholieke Radio Omroep zijn handen vol aan geile Geert, een door Yvon Jaspers geschapen rel rond een van de deelnemers aan 'Boer zoekt vrouw'. Daar kun je niks bij hebben, dat begrijpt iedereen. 'Brandpunt' dan? Ook al niets. De KRO-rubriek bezocht een naar Brazilië vertrokken pedo-priester. 'Kruispunt' (RKK) verblijdde ons met 'Oma slaat terug', een reportage over hoe ouderen pinpasdieven van zich af kunnen meppen. Dat was zondagavond.

Die ochtend had ik me vol verwachting geïnstalleerd voor NPO 2. 'IkonHuis' zou ons niet in de steek laten, dat was zeker. Of toch niet? Het is eerlijk gezegd nogal een rommeltje in dat programma. In de vier maanden dat het bestaat, is het drie keer van opzet veranderd. Het begon met het duo Mirjam Sterk (oud-CDA-Kamerlid) en reli-babe Annemiek Schrijver. Het boterde zichtbaar niet tussen de dames. Schrijver verlangde bovendien naar 'meer diepgang', en verkaste naar haar oude werkgever NCRV, waar ze nu 'De verwondering' presenteert.

Daarna mocht Sterk het in haar eentje proberen. Ook dat duurde niet lang. Sterk, een theologe, had weinig met levensbeschouwelijke tv, liet ze in een persbericht weten, en trok na een korte omroep-carrière voorgoed de deur in Hilversum achter zich dicht. Maar daarmee was de oecumenische- dames-stoelendans nog niet ten einde. Colet van der Ven keerde terug bij de Ikon. Zij is nu het állernieuwste gezicht van 'IkonHuis', dat je onderhand beter 'IkonDoorgangshuis' kan noemen. Maar goed, ik dwaal af: Jezus.

Verdraaid, daar toverde Van der Ven de Jezus-glossy in beeld. Hoofdredacteur Arthur Japin vertelde erover. Dat hij niet meer gelovig was, maar wel geïnteresseerd in de persoon van Jezus Christus. Nu werd het spannend. Het kon niet lang meer duren of de vraag der vragen zou ter tafel komen: Heeft Hij echt bestaan? Maar nee. Het ging over biechten en gepest worden, eenzaamheid en nergens bij horen. Een mooie conversatie, dat wel.

Een paar uur eerder had ik 'De verwondering' gezien. Schrijver in gesprek met auteur Jan Brokken. Een aanrader, dat NCRV-programma. Een soort hergeboorte van Schrijvers voormalige Ikon-show 'Het vermoeden'. Maar over Jezus spraken ze niet. Terwijl Brokken toch de zoon van een dominee is. Ze mogen trouwens wel meer van die croissantjes eten. Het is een ontbijtshow, maar alle lekkernijen bleven onaangeroerd op tafel.

Tot slot: Knevel. Ons EO-baken zou ten strijde trekken tegen de Jezus-ketterij, dat kon niet missen. Ditmaal schoof Bettelies Westerbeek aan. Ze is 'missionair pionier' en probeert in Moerwijk (Den Haag) een nieuwe kerk te stichten. "We praten met de bewoners over van alles", vertelde ze in 'Andries', "want God is belangrijk, maar pompoensoep ook." Het was half één zondagnacht. En het ging over pompoensoep. Arme Jezus.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden