'Jezus houdt van alle fietsers'

Niet iedereen in Goes is blij met de doorkomst, zondag, van de Tourkaravaan. ’Kerk in Goes’ maakt van de nood een deugd en zet de deuren open voor de wielerliefhebbers.

’Ik begrijp dat mensen bezwaar hebben tegen de doorkomst van de Tour de France, omdat ze behoefte hebben aan zondagsrust”, zegt Jan de Rooij, vrijwilliger van het interkerkelijke samenwerkingsverband ’Kerk in Goes’. „Maar we moeten ook de kans benutten om als kerken aanwezig te zijn op dit hoogtepunt van het jaar voor Goes.”

Morgen tussen half drie en drie uur raast het wielerpeloton van de Tour de France door de Zeeuwse stad Goes. Enkele kerken die zich hebben verenigd in het actiecomité ’Kerk in Goes’ openen daarom vanaf elf uur de deuren van de Westerkerk. De kerk, die normaliter leeg staat, ligt direct aan de route van de wielerwedstrijd.

In de kerk komt een koffiekraampje, is opvang voor kinderen en bestaat de mogelijkheid tot het maken van een meditatieve wandeling langs een expositie. Volgens initiatiefnemer Jan de Rooij is het niet de bedoeling om actief te evangeliseren. „We zullen rondom de kerk aanwezig zijn om flyers uit te delen, waarop staat dat de kerk open is.”

Er zijn gelovigen die bezwaar hebben tegen de evenementen die morgen worden georganiseerd rondom de doorkomst van de wielrenners. De Rooij, die zelf lid is van de hervormde gemeente ’De Levensbron’, zegt zich te herkennen in die zorgen. „Maar de doortocht vindt toch plaats”, zo stelt hij, „en je wilt present zijn wanneer er twintigduizend extra mensen naar de stad komen.”

Veel kerkgangers in Goes maken zich zorgen over de bereikbaarheid van de kerken morgen. Een groot deel van de dag, vanaf ongeveer 12 uur, is de binnenstad afgesloten. Verschillende kerken, voornamelijk die als streekgemeente functioneren, beginnen daarom een uur eerder met hun eredienst. Zo ook de hervormde gemeente ’De Levensbron’.

Cor Karpel van de kerkenraad vindt het ’idioot’ dat de kerken zich moeten aanpassen voor het commerciële evenement dat de Tour de France volgens hem is. „Ik heb er moeite mee dat de belangen van de commercie en de landelijke media boven die van de plaatselijke kerkgangers gaan”, zegt Karpel. Het liefst zou hij zien dat de renners helemaal niet door Goes kwamen. „Laat de Tour de France maar in Frankrijk plaatsvinden, en niet hier in Goes.”

Volgens Karpel is het gezond om een dag rust te nemen, een dag waarin je niet allerlei dingen moet. „De zondag is de dag dat christenen de opstanding van Jezus Christus herdenken”, merkt hij op. Dat niet iederéén daar bij bij stilstaat, moet hij toegeven. Karpel: „Wielrennen of voetbal spreekt bij veel mensen toch meer tot de verbeelding.”

Aan de actie van ’Kerk in Goes’ doet Karpel niet mee. „Maar als ze er in slagen om mensen aan te spreken over het geloof, hebben ze mijn zegen. Ik vraag me alleen af of je er veel mensen mee bereikt.” Karpel, die zelf in ’s Gravenpolder woont, zal de Tour niet voorbij zien komen. „Gelukkig maar”, zegt hij, „want als ik langs het parcours zou wonen, zou ik dat verschrikkelijk vinden. Het is onvermijdelijk dat je hinder, lawaai en drukte ondervindt.”

De verstoring van de zondagsrust is ook in de Goese politiek besproken. Paul Colijn, fractievoorzitter van ChristenUnie-SGP in de gemeenteraad, zegt dat het gemeentebestuur niet kan voorkomen dat de Tour door de stad komt. „Hoogstens kan je heel moeilijk gaan doen.”

De christelijke politieke partijen hebben vragen gesteld aan het gemeentebestuur. Colijn: „We hebben gevraagd om de bereikbaarheid van kerken te waarborgen. Daarnaast willen we dat de geluidsoverlast op zondag gereduceerd wordt, zodat de kerkdiensten niet gestoord worden. Dat heeft het gemeentebestuur toegezegd.”

Ook heeft het gemeentebestuur er volgens Colijn voor gezorgd dat ambtenaren die om principiële redenen op zondag niet willen werken, daartoe niet verplicht worden. Colijn denkt bijvoorbeeld aan medewerkers van de gemeente Goes die nodig zijn bij de opbouw van tribunes en wegafzettingen.

De Goese ChristenUnie-SGP-fractie heeft in de gemeenteraad haar ’treurnis’ uitgesproken dat het wielerevenement op zondag plaatsvindt. Maar Colijn begrijpt dat de meeste mensen graag langs het parcours gaan kijken. „Wat voor dag het is, zal ze niet bezighouden.”

Vanwege de evenementen rond de Tour is het morgen koopzondag in Goes. Dat is maximaal vier keer per jaar het geval, met een uitloop naar acht keer, als er bijzondere gebeurtenissen zijn. Enkele fracties in de gemeenteraad vonden dat de doorkomst van de wielrenners als zo’n bijzondere gebeurtenis te bestempelen is, en het Goese gemeentebestuur stemde daar mee in. Colijn betwijfelt echter of de middenstand aan de Tour kan verdienen. „Dan zou je meer aan merchandising moeten doen.”

Colijn ziet ’de rustdag in de Nederlandse samenleving’ verdwijnen, en dat is volgens hem reden tot zorg. Hij haalt Frankrijk aan. „Je ziet daar geen verschil meer tussen de zondag en de maandag.” Hij weet dat uit contacten die zijn kerk, de christelijke gereformeerde kerk ’Maranatha’ in Goes, heeft met Franse zustergemeentes. „Wanneer de rustdag eenmaal weg is uit de samenleving, komt die nooit meer terug. In Frankrijk zie je ook geen trend om opnieuw rust in te stellen.”

Het initiatief van ’Kerk in Goes’ juicht Colijn toe. „Dan maak je van de nood toch een deugd.” Hij noemt de kinderopvang in de kerk, die aan het parcours ligt. „Mensen die willen kijken en moeite hebben met het vinden van opvang, kunnen hun kinderen nu achterlaten in goede handen.”

Aan de actie ’Kerk in Goes’ doen morgen zeven kerken mee, onder meer de christelijk gereformeerden, de vrijgemaakt gereformeerden en enkele evangelische gemeentes. Enkele andere kerken hadden geen behoefte aan het initiatief, volgens Jan de Rooij. „Een beetje teleurstellend is dat wel.”

Negatieve reacties op de actie zegt De Rooij niet gehoord te hebben. Wel was er kritiek op het ’mission statement’ van van de actie. Dat luidde ’Tour of Faith’ en was qua inhoud en vorm afgeleid van de Apostolische Geloofsbelijdenis, een van de bekendste christelijke belijdenisdocumenten. Het eerste artikel uit de ’Tour of Faith’ luidt: ’Ik geloof in God de Vader; in Hem die het parcours heeft vastgesteld.’ Volgens De Rooij waren deze en andere geloofsartikelen ’om te prikkelen’ in een wielrenvariant op de website van ’Kerk in Goes’ geplaatst. „Maar volgens sommigen gingen we hiermee een grens over, dus hebben we ze weer verwijderd.”

De Rooij is benieuwd hoeveel mensen morgen de behoefte zullen hebben om de kerk binnen te stappen. „Ze komen voor het wielrennen en niet voor het bezoeken van een kerk. Maar in ieder geval zouden ze moeten weten dat ze welkom zijn voor rust en bezinning.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden