Jezus en Hitler zijn niet welkom in Binnenmaas

REDACTIE CULTUUR EN MEDIA

Kunstenaar Dirk Hardy kan er niet over uit. "De afgelopen week ging het over niets anders dan vrijheid van pers en woord. En dan wordt mijn werk gecensureerd, uitgerekend op de dag van de aanslag in Parijs." Gistermiddag hing de kunstenaar in het gemeentehuis van Binnenmaas bij wijze van protest posters op de lege plekken die zijn ontstaan, nadat burgemeester André Borgdorff twee kunstwerken heeft laten verwijderen.

Ze maakten deel uit van een zesluik met afbeeldingen van Jezus, Hitler, Stalin, Napoleon, Tom Cruise en de kunstenaar zelf. Met behulp van acteurs heeft hij hen in dezelfde setting gefotografeerd. "Met deze geënsceneerde foto's wil ik op subtiele wijze laten zien dat verschillende ideologieën gebruikmaken van dezelfde beeldvorming. Zelf heb ik me als schoonmaker afgebeeld. Ik sta voor het volk dat de rotzooi moet opruimen."

De kunstcommissie van Binnenmaas had Hardy uitgenodigd om te exposeren in het gemeentehuis. Tijdens het ophangen van de foto's werd hij aangesproken door een ambtenaar. "Ik moest uitleg geven aan een wethouder. De burgemeester besloot daarop dat de afbeeldingen van Jezus en Hitler moesten worden weggehaald." Volgens de gemeente zijn de werken ongeschikt om op een prominente plek in een openbaar gebouw te tonen. Sommige inwoners kunnen ze als kwetsend ervaren. De kunstcommissie deelt die conclusie, aldus de gemeente.

De raadsfracties van PvdA en D66 zullen vragen stellen over deze censuur, kondigt PvdA-fractievoorzitter Jan Maarten Dank aan. B. en w. blijven echter unaniem bij hun besluit, lieten ze gisteren weten.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden