Jezus bij de haringkar

Op een dag ging bij de familie Toet in Scheveningen de telefoon: of ze hun haringkar wilden uitlenen. In 'The Passion' haalt Jezus er vanavond een broodje.

DEN HAAG - Kees Toet loodst zijn viskraam over het plein voor de Tweede Kamer in Den Haag. Zijn vrouw Venessa en dochter Sherley kijken bij een sigaretje toe hoe hij de trailer op de juiste plek manoeuvreert. Dat luistert nauw. Want de haringkar van het familiebedrijf Toet komt primetime op televisie.

We zijn bij de opnames van 'The Passion', het multimediaspektakel van de EO en de RKK dat vanavond op televisie is en waarin de laatste uren van Jezus nagespeeld worden met bekende Nederlanders en popliedjes. Voor de argeloze kijker lijkt het allemaal live. Schijn bedriegt. Een deel van de opnames is de afgelopen weken opgenomen - het verraad van Judas, de verloochening van Petrus en het Laatste Avondmaal. Op deze manier is het mogelijk dat personages in 'The Passion' voor de kijker op het ene moment nog op de pier in Scheveningen zijn en luttele minuten later kilometers verderop in hartje Den Haag.

Kefah Allush, die als eindredacteur aan de uitzending meewerkt, kijkt met een grijns naar de voorbereidingen, de handen diep in zijn broekzakken, sigaartje tussen zijn vingers. "Die haringkar is een klein grapje", zegt hij. Ieder jaar staat er een bekende Nederlander in een viskraam om Jezus het brood voor het Laatste Avondmaal te overhandigen. "Het geintje zit hem erin: wie zit er nu in de haringkar?"

Ondertussen tuigen Venessa, Sherley en Kees Toet hun kar op. Kees zet haringtonnetjes voor de kraam, Sherley haalt een doekje over de frituur, Venessa slaat alles gade. "We doen alsof het allemaal echt is", zegt ze.

De familie Toet reageerde opgetogen toen de producent opbelde met de vraag of ze hun viskraam wilden uitlenen voor het spektakel. "We kijken toevallig elk jaar naar het programma", zegt Venessa Toet. "Dan word je opeens gebeld of je mee wilt helpen. Heel apart."

Haar man mengt zich in het gesprek: "Ik ben gelovig opgevoed, mijn vrouw niet. Dit is het geloof op een andere manier. Met moderne muziek". Zijn vrouw: "Ik vind het echt wat hebben. Vorig jaar was Danny de Munk Jezus. Ik ken hem alleen maar als Ciske de Rat. Dat hij dít in zich had. Had ik nooit gedacht. Ik heb écht respect voor die man gekregen".

Voor deze derde editie van 'The Passion' hebben de organisatoren opnieuw beroemdheden gestrikt. Zo speelt zangeres Anita Meyer, vooral bekend van hits die ze scoorde in de jaren tachtig, de rol van Jezus' moeder Maria. "Anita Meyer is jeugdsentiment. Ik heb al haar nummers meegekregen", vertelt Venessa Toet. "Heel goed dat ze nu Maria is. Ik vind haar een echt moederfiguur. Ik ben inmiddels 44, dus hoe oud moet zij nu niet zijn?" De visverkoopster uit Scheveningen vervolgt haar evaluatie van de sterrencast. "Jim Bakkum, hoorde ik, is Petrus." Ze roept naar haar dochter: "Sherley, die is toch bekend van 'Idols'?" Sherley knikt bevestigend en steekt weer een sigaretje op. Venessa Toet, stellig: "Zo is er voor elk wat wils."

Even later valt haar oog op een verschijning met stoppelbaard, spijkerbroek en hippe sjaal. Het is acteur en musicalzanger René van Kooten die wordt opgesmukt voor zijn rol. "Hij speelt Jezus", weet Toet. Een cameraman staat recht voor Van Kootens neus, iemand plakt een loopmicrofoon op zijn hoofd. Toet kan de keus voor de zanger niet zo goed waarderen. "René ken ik niet zo goed. Ik vind hem niet zo aansprekend als Danny de Munk. Ik zou niet weten in welke musicals hij speelt."

In de verte doemt een vrouw op met platinablonde coupe en een bontjas. Het blijkt Judith Osborn te zijn, de ontwerpster (en tv-persoonlijkheid) die bekendheid verwierf met T-shirts met de opdruk 'Fish Wife'. "Het is de bedoeling dat Osborn dadelijk plaatsneemt in de viskar", weet Venessa Toet. En weg spurt ze naar Osborn. Ze wijst haar op de verschillende soorten schollen, witvis en makrelen in de kraam.

Eindelijk is het zover. "We gaan de haringkar opnemen", zegt de regisseur. De cameraploeg staat in de startblokken. Osborn moet, zo legt de regisseur haar uit, dadelijk een zoute haring met uitjes en zuur overhandigen aan Anouchka van Miltenburg, in het dagelijks leven de voorzitter van de Tweede Kamer. Meteen daarna moet Osborn Jezus de broden voor het Laatste Avondmaal geven. Osborn probeert zich in te leven in haar rol. "Wil iemand broden?", schreeuwt ze over het Haagse plein.

Visboer Kees Toet legt het tafereel vast met zijn telefoon. Hij beziet het nuchter: "Eigenlijk is het dit: de ene bekende Nederlander geeft de andere bekende Nederlander een haring". Zijn vrouw geniet van de rol voor haar haringkar. "Prachtig toch?", zegt ze. "Er kijken dadelijk wel 1,7 miljoen mensen naar onze kraam."

'The Passion', vanaf 20.30 uur live op Nederland 1 en via internet.

Bløf bij het Avondmaal
Het concept voor 'The Passion' is even simpel als doeltreffend: bekende Nederlanders, acteurs en musicalsterren kruipen in de huid van bijbelse personages. Dit is de derde keer dat het evenement plaatsvindt. Vorig jaar trok het spektakel bijna twee miljoen kijkers. De deelnemers zingen bekende Nederlandstalige popnummers om uitdrukking te geven aan de emoties van Jezus, Maria, Petrus en Judas. Zo zingt Jezus (musicalzanger René van Kooten) vanavond 'Mooie dag', een nummer van de Zeeuwse popgroep Bløf, ter voorbereiding van het Laatste Avondmaal met zijn volgelingen. De cast van 'The Passion' bestaat dit jaar verder uit acteur Tom Jansen (Pontius Pilatus), Renate Gerschtanowitz (verslaggeefster), Anita Meyer (Maria, de moeder van Jezus), Jim Bakkum (Petrus), Daniël Boissevain (Judas) en Jörgen Raymann die de duizenden toeschouwers vanaf het podium in de Hofvijver het Paasverhaal vertelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden