Jeugdzorg wil jongen die rauw eet uit huis plaatsen

Beelden uit de documentaire. Francis Kenter en haar zoon Tom Watkins eten alleen rauwe groente, fruit en noten.

Een 'bullebaktactiek' noemt Francis Kenter het: Bureau Jeugdzorg Amsterdam heeft aangekondigd een spoedprocedure te beginnen om haar zoon Tom van vijftien uit huis te plaatsen. Moeder en zoon eten alleen rauwe groente en fruit en noten. Twee documentaires daarover zorgden voor ophef en een kinderarts zag bij Tom kenmerken van ondervoeding. Maar Bureau Jeugdzorg geeft een andere reden op voor de procedure: de jongen gaat al ruim twee jaar niet naar school.

Bent u geschrokken?

"Ja, toch wel. Ik wist dat het kon gebeuren, maar toch voelt het alsof er een hand om m'n hart klemt. Het eerste gevoel komt uit m'n guts. Ik ben moeder, en vanuit dat oergevoel van de leeuwin die vecht voor haar jong komt als het ware een brul naar buiten: Blijf Van Mijn Kind Af. Maar ik denk ook na. Waarom doe ik wat ik doe?"

En? Waarom?

"Ik denk dat rauw eten gezonder is. Tom is inderdaad helemaal gezond, hij groeit alleen minder snel dan veel leeftijdsgenoten. Op de basisschool maakte niemand er een probleem van dat hij rauw at. Maar op de middelbare school werd het vervelend, daar werd hij uitgelachen. Daarom geef ik hem thuisonderwijs, en dat gaat prima."

Daarvoor is vrijstelling van de leerplicht nodig. Waarom krijgt u die niet?

"Dat weet ik niet. Er zijn honderden ouders die hun kind thuisonderwijs geven, onder meer op grond van de holistische levensovertuiging die ook ik aanhang. Maar ik heb in het verzoek om vrijstelling ook voeding genoemd - dat is het enige verschil met anderen. Die leerplichtwet was vroeger een wapen tegen kinderarbeid. Maar nu zijn er al ouders die Nederland ontvluchten vanwege die wet. In wat voor land leven we dan!? Waarom zijn we hier niet vrij om je kind gezonder op te voeden dan de norm is!?"

Wat hangt u nu boven het hoofd?

"Voor zover ik begrepen heb, moeten we voor de kinderrechter verschijnen. Als die ons gelijk geeft, zijn we ervan af. En anders zijn er twee mogelijkheden. De eerste is dat we verhuizen naar Engeland, waar Toms vader woont. Maar dan is Tom in één keer z'n sociale contacten kwijt waar iedereen zich zo druk over maakt en moet ik m'n werk opgeven. De tweede is dat Tom inderdaad uit huis geplaatst wordt. Hij heeft al gezegd: dan ben ik verdwenen zodra ze even niet op me letten. En dan komt er niets meer van leren."

Waar is het Bureau Jeugdzorg om te doen, denkt u? Om school of om voeding?

"Die eerste documentaire, uit 2008, heeft veel negatieve beelden opgeroepen. Er werd geroepen: waarom doet jeugdzorg niets? Misschien heeft Bureau Jeugdzorg wel het idee dat het iets móet, misschien proberen ze ons naar Engeland te jagen, dan zijn ze ervan af. Anders begrijp ik het ook niet. Waarom zou je Tom dwingen tot iets wat niet goed voor hem is? Want terug naar school, daar zou hij echt ongelukkig van worden."

Heeft u spijt van alle publiciteit?

"Nee, ik ben geen slachtoffer. Ik sleep Tom erin mee, dat wel. Maar ik leer hem ook een les. Soms komt er iets op je pad waar je niet omheen kunt. Kruip je dan weg achter een rots of ga je rechtop staan?"

'Het geeft wel stress'
"Bureau Jeugdzorg had beloofd dat ik niet uit huis zou worden geplaatst, omdat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen", zegt Tom Watkins zelf. "Nu willen ze het toch. Ze zeggen dat het voor mijn eigen bestwil is. Maar dat is het niet."

Lang heeft hij geprobeerd uit de publiciteit te blijven. "Maar nu is het even niet zo slim om niets te zeggen. Er zijn zoveel verkeerde beelden van mij. Dat ik niet naar school mag, dat ik altijd thuis moet zitten. Maar ik ga elke dag naar buiten om met mijn vrienden te spelen en ik zit op voetbal."

Terug naar school wil hij niet. "En naar Engeland, dat is de laatste optie, ik vind het fijn om in Amsterdam te wonen. Nee, ik lig er niet wakker van, ik probeer gewoon door te gaan met wat ik altijd doe. Het geeft wel stress."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden