Jaarverslagenanalyse

Jeugdzorg ‘stevent af op een ramp’, kwart van de instellingen kampt met verlies

Beeld RV

Hoewel in de jeugdzorg vorig jaar de omzet is gestegen vergeleken met het jaar daarvoor en ook het aantal cliënten groter is geworden, kwam toch een kwart van die instellingen uit in de rode cijfers. 

Dat stelt inkoopcoöperatie Intrakoop. Die organisatie baseert zich op de Jaarverslagenanalyse Jeugdzorg 2018, waarvoor 268 jaarverslagen van jeugdzorgorganisaties werden bekeken. Volgens de FNV stevent de jeugdzorg af op “een ramp”.

De totale omzet van de 268 onderzochte instellingen in de jeugdzorg bedroeg in 2018 circa 2,5 miljard euro, 200 miljoen meer dan een jaar eerder. De omzet steeg met 6,4 procent, het aantal cliënten met 5,4 procent. Die 268 instellingen zagen het totale nettoresultaat met 13 miljoen dalen van 46 miljoen euro in 2017 naar 33 miljoen euro in 2018.

De overgang van de jeugdzorg naar gemeenten levert een belangrijke bijdrage aan de druk op de sector, concludeert Intrakoop, dat de cijfers samen met accountantskantoor Verstegen analyseerde. Ook de krappe arbeidsmarkt en niet altijd kostendekkende tarieven spelen een belangrijke rol. Intrakoop is een inkoopcoöperatie voor zorginstellingen en heeft ongeveer zeshonderd leden door het land.

FNV: Schokkende cijfers

De FNV zegt geschokt te zijn door de resultaten. FNV-bestuurder Maaike van der Aar: “Dit rapport bevestigt alles waarvoor we gewaarschuwd hebben. We stevenen af op een ramp, als de overheid onze boodschap naast zich blijft neerleggen en niet rigoureus ingrijpt. De cijfers uit deze analyse zijn schokkend. Minister Hugo de Jonge moet de tekorten aanvullen of op zijn minst een maatregel treffen die zorgt dat eerlijk alle kosten worden betaald.” 

De zorg voor toch al kwetsbare kinderen kampt volgens de vakbond met grote tekorten, administratieve lasten, torenhoge werkdruk en een stijgend personeelsverloop en verzuim. Op 2 september staakte de jeugdzorg tegen het beleid van de minister.

Lees ook:

Had een andere opzet van de jeugdzorg Noa gered?

Het systeem komt krakend tot stilstand als meisjes als Noa, met een stapeling van problemen, zich melden.

Tijd voor prioriteiten in de jeugdzorg

Is onze jeugd echt zo ziek of zijn er andere dingen aan de hand? De sector moet op de schop, vinden Lian Smits, bestuurder van Sterk Huis en Rene Peters, woordvoerder jeugdzorg voor het CDA in de Tweede Kamer. 

De jeugdzorg kan veel effectiever, zonder dat het een cent extra kost

Er hoeft geen extra geld naar jeugdzorg om de hulpverlening te verbeteren, zegt ervaringsdeskundige Jantine Heuvelink. Door beter te luisteren naar de vraag van kinderen en ouders is er een wereld te winnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden