Jeugdzorg pleit voor info-plicht psychiater

Als patiënten een psychische ziekte hebben die de veiligheid of opvoeding van hun kinderen in gevaar kan brengen, moeten psychiaters dit verplicht melden aan de jeugdzorg, vindt Bureau Jeugdzorg in stadsregio Amsterdam.

Want kinderen die met problemen bij jeugdzorg komen, zijn meestal niet zelf de aanleiding, maar hun ouders. De jeugdzorg moet zich om de kinderen te helpen, dus meer op de aandoeningen van ouders richten. Maar informatie over hen wordt om redenen van privacy door de gezondheidszorg niet gegeven.

Wiel Janssen, jeugdzorgdirecteur in Amsterdam: „Als een psychiater met een mevrouw te maken heeft die psychiatrische problemen heeft die schade kunnen toebrengen aan kinderen, zou hij standaard moeten vragen: heeft u kinderen? En zo ja, dan moet hij, na de patiënt daarvan op de hoogte te hebben gebracht, de jeugdzorg inschakelen. Er zou een signaleringsplicht moeten zijn voor psychiaters.”

Hij begrijpt wel dat die psychiaters bang zijn de privacy van cliënten te schenden. „We moeten daarom met de geestelijke gezondheidszorg praten over hoe dit op te lossen is. Nu krijgen wij niet eens te horen wat er met de ouders is als een kind onder toezicht van een jeugdbeschermer komt. Dat kan toch niet?”

Janssen uit vandaag in Trouw kritiek op Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die dit jaar de jeugdzorg onder de loep gaat leggen. Voor de televisie schetste Van Vollenhoven volgens hem een irreëel beeld van de jeugdzorg. Maar hij is ’niet ongelukkig’ met het onderzoek van diens raad. „Dat kan leiden tot verbeteringen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden