Jeugdzorg plaatst niet zomaar kinderen uit huis

Deze commotie heeft als positief effect dat er nu meer islamitische pleeggezinnen komen

Op de Turkse zender ATV worden verhalen verteld en beelden vertoond van Turkse kinderen die in Nederland onder politiedwang uit huis worden geplaatst. Ook zie je een Turkse moeder die haar hoofddoek afdoet wanneer ze op bezoek gaat bij haar kind. Ze voelt zich genoodzaakt dat te doen om niet-religieus en geïntegreerd over te komen.

Hoewel sommige moeders de Nederlandse taal niet beheersen, mogen ze tijdens het bezoek alleen Nederlands spreken met hun kinderen. Een ander Turks gezin geeft aan dat hun kind seksueel contact heeft met zijn pleegmoeder en gedwongen wordt om in drugs te handelen. Dit heeft veel opschudding gewekt en geleid tot vooroordelen en wantrouwen binnen de Turkse gemeenschap, met name onder de jongeren.

De uitzending van ATV was een eenzijdig programma waarin vooral de kant van de ouder wordt belicht. De positie van Jeugdzorg krijgt geen aandacht. Dit programma heeft er echter wel voor gezorgd dat de meeste Turkse Nederlanders een heel vertekend beeld hebben gekregen van Jeugdzorg en de overheid. Men is ervan overtuigd dat Jeugdzorg niet correct handelt en kinderen ten onrechte en opzettelijk uit huis plaatst bij christelijke en/of homoseksuele pleeggezinnen, zodat deze ontworteld raken van hun religie en culturele achtergrond. De meningen gaan zelfs zo ver dat dit een verborgen agenda van de overheid zou zijn ter compensatie van de vergrijzing in Nederland.

Wij maken ons ernstig zorgen over de vooroordelen die zijn ontstaan. Vanuit onze werkervaring binnen de hulpverlening weten we dat jeugdzorg niet zomaar kinderen uit huis plaatst. De procedure van uithuisplaatsing is veel gecompliceerder dan men denkt. Vaak is dit een laatste interventie als de partijen, in het belang van het kind, niet tot andere oplossingen kunnen komen.

Natuurlijk kan Jeugdzorg net als andere instanties fouten maken. Echter, de commotie heeft een totaal andere wending gekregen.

De kwestie gaat over Nederlandse kinderen met Turkse roots. Laten we vooral die essentie niet uit het oog verliezen wanneer we gezamenlijk een verbetering op gang proberen te brengen. Ten eerste is het belangrijk om met elkaar in dialoog te gaan, om bruggenbouwers te zijn in plaats van haatzaaiers. Voor vele moeders en vaders zal het rustgevend en geruststellend zijn wanneer wordt uitgelegd hoe het systeem werkt.

Ten tweede is duidelijk dat de media een belangrijke rol spelen. De berichtgeving kan vaak een eigen wending krijgen wanneer een onderwerp eenzijdig wordt belicht, zoals dat nu gebeurd is. Het is van belang dat de alle betrokken partijen aan het woord komen.

Ten slotte is het uiterst belangrijk dat er meer islamitische pleeggezinnen komen. Moskeeën en (zelf)organisaties kunnen een belangrijke rol spelen door het geven van voorlichting. Zij kunnen ouders en anderen stimuleren en hen bewust maken van het belang van pleegouderschap. Deze ouders kunnen hun deuren en hun harten openen voor alle kinderen, ongeacht hun etniciteit.

Zoals negatieve gebeurtenissen vaak een positieve keerzijde hebben, heeft ook deze commotie als positief effect dat er meer islamitische pleeggezinnen komen. Ook hierbij is het belangrijk dat gezinnen die niet door de selectie komen om pleeggezin te worden, niet denken dat dit een bewuste actie van de overheid is.

Laten we vooral niet vergeten dat het hier gaat om kinderen. Een getraumatiseerde jeugd, is een leven vol letsel. Deze kinderen kunnen niet zelf uit een schadelijk milieu stappen. Daarom is het onze verantwoordelijkheid om te denken en te handelen vanuit het belang van een kind.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden