Jeugdzorg in verzet tegen te lage vergoedingen

Jeugdzorgaanbieders in de regio Alkmaar weigeren nog te werken onder de kostprijs. Beeld anp

Opnieuw komen jeugdzorgaanbieders in verzet tegen te lage tarieven. Nu is het een hele groep die zich dreigt terug te trekken uit de aanbesteding in de regio Alkmaar. Volgens de zorgverleners kan dit komend jaar duizenden gezinnen in zeven gemeenten raken.

Het gaat om jeugdpsychologen en psychiaters, maar ook om de opvoedpoli van onder meer Parlan en Kenter, om Brijder verslavingszorg en de GGZ Noord-Holland Noord. Volgens deze zorgaanbieders hebben de gemeenten in de regio de tarieven eenzijdig verlaagd, soms met 29 procent.

"Zo kunnen we geen specialistische jeugdzorg bieden", zeggen de besturen van negen organisaties. De tarieven liggen ver onder de kostprijs en onder het advies van de vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Volgens de bestuurders hanteert Alkmaar met nog twee andere regio's de laagste tarieven van Nederland.

Als ze geen zorg kunnen leveren, kan dat betekenen dat een regionaal aanbod van specialistische zorg wegvalt, erkennen de jeugdhulpverleners. Maar werken onder de kostprijs leidt volgens hen tot structurele tekorten en mogelijk zelfs faillissement. Dit is niet wat de bestuurders verstaan onder jeugdzorg 'zo goed mogelijk, zo kort mogelijk en zo dicht mogelijk bij huis', schrijven ze aan de zeven gemeenteraden.

Vorige week nog klaagden zelfstandige psychologen en psychotherapeuten over de moeizame onderhandelingen met gemeenten, de administratielast en de lage vergoedingen. In een enquête zeiden veel vrijgevestigden dat ze wilden overstappen van jeugd- naar volwassenenzorg.

In Limburg kwam de ggz-instelling voor specialistische zorg Mondriaan deze maand in verzet tegen de tarieven. In Dordrecht en omgeving besloot de William Schrikker Groep niet mee te dingen naar de opdracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden