Jeugdwerker Utrecht loopt ’s avonds gewoon zijn rondje

Burgemeester Wolfsen kritiseerde jongerenwerkers in Utrecht die kantooruren zouden maken. Niets is minder waar. Trouw volgde Abdel el Amrani op zijn vaste avondwandeling door Overvecht.

Hij loopt twee, soms drie avonden in de week zijn rondje door de wijk en geeft op woensdagavond voetbaltraining aan een groep meiden. „En ze vinden het thuis best leuk als ik ook één avond in de week bij mijn gezin ben”, zegt Abdel el Amrani (33), jongerenwerker in de Utrechtse probleemwijk Overvecht.

„De behoefte van de wijk moet leidend zijn, niet de kantoortijden”, zei burgemeester Aleid Wolfsen onlangs in deze krant. Welzijns- en jongerenwerkers in Utrecht moeten breken met de 9 tot 5 cultuur, opperde hij. En ook in het weekeinde gaan werken: „Iedereen die nodig is in de wijk, moet mee bewegen op het ritme van de jongeren.”

Er gaat bijna geen weekeinde voorbij dat El Amrani niet voor welzijnsorganisatie Cumulus op pad is. Soms begeleidt hij jongens naar een voetbaltoernooi of bij het organiseren van buurtfestiviteiten. Soms moet hij assisteren bij het toezicht houden in de grote speeltuinen van de wijk, of bij de winkelcentra.

Het is 21.00 uur. Abdel el Amrani doet zijn ronde en stopt bij een groep jongens die op een groenstrook van de Ankaradreef van de avondzon genieten. Hij kent deze tieners al vijf jaar. En in die vijf jaar is dit stuk van Overvecht flink de goede kant opgegaan, vinden ook de jongens. „Als ik pas die 25 miljoen in de Staatsloterij had gewonnen, was ik hier blijven wonen”, zegt een van hen.

Ze kletsen wat, beetje stoer doen over en weer. Een deel van de groep heeft vorige week een voetbalbeker gewonnen. Ze waren natuurlijk stuk voor stuk dé uitblinker. Keurige jongens, zo op het oog, met leuke vakantiebaantjes. Maar dat is niet helemaal vanzelf gegaan.

Utrechtse jongerenwerkers reageerden verbaasd en verbolgen op de verwijten van Wolfsen. „Kantooruren van 9 tot 5? Waar haalt hij het vandaan?”, zegt manager Erwin de Boer van het jeugdwerk van Cumulus in Overvecht. „In de contracten van onze jongerenwerkers staat al jaren: 14.00 tot 22.00 uur.” El Amrani: „Ons ritme is al aangepast. Als ik af en toe om 12.00 uur moet vergaderen, word ik boos. Dat vind ik echt te vroeg.”

Het eerste uurtje van zijn doorsnee werkdag vult hij met administratie. Vervolgens gaat El Amrani de straat op. Vaak hetzelfde rondje, altijd dezelfde jongens, die hem vertrouwen. „Ze willen je blijven zien. En je moet ze niet uit het zicht verliezen.”

Sommigen zijn zogenaamde ’participatiejongeren’. Hij begeleidt ze met het organiseren van van alles en nog wat. In de buurt, voor de buurt. Van een springkussen voor de kleinsten, tot bingo voor de ouderen. Alles in de avonduren, of in het weekeinde.

Winkelcentrum De Klop zal, als Overvecht van een probleem- een prachtwijk wordt, kennismaken met de sloperskogel. El Amrani sluit zijn ronde hier af door er even mee rond te hangen. Om de haverklap draait een politieauto een rondje op de parkeerplaats. Zonder te stoppen, er wordt geen woord gewisseld. De agenten willen alleen even laten zien dat ze er zijn. „Maar er zijn plekken waar de politie minder aanwezig is en soms heb ik er moeite mee mijn jongerenwerkers, als het winter en donker is, wel die buurten in te sturen. Het is toch mijn verantwoordelijkheid”, zegt wijkmanager De Boer. Dat is de spanning die toch bij de wijk hoort, de spanning van de avonduren. Als de jongerenwerkers in Utrecht ’meebewegen in het ritme van de jongeren’. De jongeren weten dat allang, de burgemeester nu ook.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden