Jeugdvoetbal profiteert van EK-winst

De Stichting Euro 2000 heeft aan het EK voetbal in Nederland en België zo'n veertig miljoen gulden overgehouden. De positieve balans is onder meer een gevolg van de extra inkomsten uit de kaartverkoop en het niet aanspreken van de post onvoorziene kosten.

De cijfers zijn gisteren op een afsluitende bijeenkomst van Euro 2000 in Wernhout bekendgemaakt. De kaartverkoop -95 procent van alle beschikbare tickets- leverde bijna vijftien miljoen gulden meer op dan begroot, de post onvoorzien bedroeg ongeveer dertien miljoen gulden. De door de stichting in eigen beheer uitgevoerde ontvangst van hoge gasten leverde een positief resultaat op van ongeveer tien miljoen gulden. De overige winst kwam uit de gunstige koersontwikkelingen.

Het batig saldo komt ten goede aan het voetbal in België en Nederland. Conform de statuten van de Stichting Euro 2000 zal voor het geld een bestemming gezocht worden in de sfeer van het jeugdvoetbal. Overigens moet de stichting wel belasting betalen over het winstgedeelte. Toernooidirecteur Harry Been verklaarde dat daarover gesprekken lopen met de ministeries van vws en financiën.

De stichting hoopt op een coulante behandeling, vooral omdat het geld voor talentontwikkeling en nieuwe jeugdprogramma's wordt gereserveerd in Nederland. ,,Allochtonen bereik je bijvoorbeeld vooral met voetbal. Daarnaast zijn Nederlandse clubs afhankelijk van talenten als het vergoedingssysteem wordt afgeschaft. De KNVB moet investeren in de jeugd. Daar zou wat tegenover moeten staan.''

Volgens Been, inmiddels weer bij de KNVB terug als algemeen directeur, heeft VWS in eerste instantie positief gereageerd op het verzoek tot een eventuele afwijking van de gangbare regels.

Beide presidenten van de Stichting Euro 2000, de Nederlander Jeu Sprengers en de Belg Michel d'Hooghe, benadrukten in Wernhout dat is aangetoond dat twee kleine landen uitstekend in staat zijn een dergelijk toernooi te organiseren. Ook op een financieel verantwoorde wijze. Doelstelling was uit de kosten te komen. De begroting van de organisatoren bedroeg 135 miljoen gulden.

Voor de 31 wedstrijden zijn uiteindelijk 1138000 toegangskaarten verkocht. Voor de 24 groepswedstrijden is 93,9 procent van het beschikbare aantal aan de man gebracht. In de knock-outfase bedroeg dit percentage 95,6.

Veertig procent van de verkoop kwam via internet tot stand. ,,We zijn hiermee tot dusver het grootste e-commerce project'', verklaarde toernooidirecteur Harry Been. ,,Het financiële resultaat is bijna voor een derde terug te voeren op de volle stadions. Dat is bij vorige toernooien weleens anders geweest.'' Van de 65000 beschikbare hospitality-arrangementen werd in totaal 93 procent verkocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden