Jeugdtrauma's en rauwe melk

Jeroen Thijssen is culinair journalist en schrijver. mail@jeroenthijssen.nl

Jarenlang al discussiëren belijders en sceptici over de voordelen van biologisch voedsel. De belijders krijgen steeds betere papieren. Neem nu het onderzoek dat de Washington State University onlangs publiceerde: biologische melk bevat meer gezonde vetzuren dan reguliere melk, en die vetzuren zitten er ook nog eens in een betere verhouding in.

Dat zit zo: omega vetzuren hebben de naam om goed te zijn voor alles: tegen hartaanvallen, tegen hersenbloedingen, tegen hoge bloeddruk - en seks zou er beter van worden.

Toch is er een probleem. Twee omega vetzuren zijn het belangrijkst voor de gezonde mens: omega 3 en omega 6. Deze stofjes lijken sterk op elkaar, maar dat proef je niet, de verhouding waarmee ze in het eten zitten is wel belangrijk. De 6-variant moet tot de 3-versie staan als 3:1, anders werkt het niet. In visolie zit het spul in de correcte verhouding.

Dat geldt ook voor biologische melk, melden nu de mensen in Washington. Hoe zou dat komen?

In Nederland doet het Louis Bolk Instituut onderzoek naar biologische landbouw en voeding. Dat er meer goede vetten zitten in biologische melk weten ze daar al lang. Daar hebben ze geen Amerikanen voor nodig.

Lucy van de Vijver, senior onderzoeker voeding en gezondheid: "In het onderzoek Koala hebben we een grote groep moeders gevolgd die biologische en biodynamische zuivel gebruikten in de periode dat ze borstvoeding gaven. Daaruit bleek, dat ze meer goede vetzuren in hun melk hadden."

Die gunstige vetverhouding stamt van de biodynamische koeien.

"Die lopen een groot deel van het jaar verplicht buiten", zegt Van de Vijver. "Ze eten veel vers gras. In dat kruidenrijke gras zitten de goede vetzuren, in de verhouding die voor ons het gunstigst is."

In de winter is dat positieve effect een stuk minder. Dan krijgen koeien hooi. "Maar er blijft verschil, omdat biologische koeien geen krachtvoer krijgen, maar ruwvoer met klaver."

Eén-nul voor de biologische melk. Zou er nu ook nog een verschil in smaak zijn?

Al zoekend naar 'biologische melk' op internet stuit ik op een interessante site: verkoopadressen van rauwe melk. Dat doet me denken aan de tijd dat ik nog een klein Thijssentje was en mijn moeder mij melk liet proeven, zo van onder de koe. Smerig was dat. Lauwe melk, haren in het vet. Die hele vakantie heb ik het bij water gehouden.

Kan ik, op mijn beurt, mijn kinderen ermee terroriseren?

Volgens de site zit het dichtstbijzijnde afhaalpunt in Eindhoven, bij de biologische Genneper hoeve. Daar draait een watermolentje met een rad driftig op de stroom van een beek. Bij de Genneper Hoeve banjeren varkentjes in de modder en hangen de maaksters van de melk met hun koppen uit de stal. In de melkstal krijg ik een liter rauwe melk zo uit de melktank. Daarmee kan ik de kinderen pesten.

Het is weekeinde, ze zijn beiden aangeschoven voor het avondmaal. Ieder krijgt vier genummerde glazen witte vloeistof voor zich. In twee zit gewone volle melk, in de andere twee de rauwe, maar dat weten zij natuurlijk niet. Een voor een proeven ze, achterdochtig. Geen walgende kreten. Geen vertrokken gezichten. Beiden wijzen naar de rauwe melk als superieur. Tweede keus? Het andere glas met rauwe melk.

Nu moet ik eraan geloven. Zal ik mijn neus dichthouden? Maar nee, de romige rauwe melk staat net zo ver van mijn jeugdtrauma als een koe van een paard. Heerlijk zachte, romige melk waar de gepasteuriseerde variant waterig tegen afsteekt.

Ze maken trouwens ook uitstekende kaas op de Genneper Hoeve. Rauwmelkse, uiteraard.

http://www.news4all.org/verkoop-melk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden