Jeugdtheater dit seizoen

ANITA TWAALFHOVEN

Alleen op de wereld
Verrassende ideeën, daar gaat het om in het komende jeugdtheaterseizoen. Ook bij het Rotterdamse Maas, een fusie van theatergroepen Max. en Siberia en dansgroep Meekers, die in september hun nieuwe huis openen met 'City of Dreams'. In deze droomstad brengen de theatermakers verhalen van mensen die denken over de toekomst. Met voorstellingen, korte presentaties en gidsen die je verleiden tot nieuwe gedachten. Verder duikt Maas met de jongerenvoorstelling 'Cash' in de wereld van het geld en trekt een bruisende versie van de klassieker 'Alleen op de wereld' langs de grote zalen.

BEKDICHTZITSTIL
Jetse Batelaan, de nieuwe artistiek leider van Theater Artemis in Den Bosch, wil voorstellingen presenteren die zo min mogelijk op theater lijken, zo staat te lezen op de website. Al bij de titels van zijn producties gaat het publiek meestal rechtop zitten. Zoals 'BEKDICHTZITSTIL', een ode aan het wild spelende kind. Of 'De dag dat de papegeaai zelf iets wilde zeggen', een choreografie in woorden over mensen die elkaar napraten. Met een cast van bekende televisiepersoonlijkheden en bijna bekende mimespelers.

Verkocht
Samen met het Amsterdamse Scheepvaartmuseum presenteert De Toneelmakerij begin september een voorstelling en een geluidswandeling over slavernij. 'Verkocht' speelt op de VOC-kade en daaraan voorafgaand kan het publiek met een koptelefoon langs het water wandelen en luisteren naar verhalen over historische en hedendaagse slaven. Een bezoek aan de expositie 'De Zwarte Bladzijde' in het Scheepvaartmuseum hoort erbij.

Zebra Zebra
Door de bezuinigingen zijn er minder jeugdtheatergezelschappen dan voorheen maar ze laten van zich horen. Het nieuwe NT Jong van het Nationale Toneel is in de plaats gekomen van jeugdgezelschap Stella Den Haag en heeft maar liefst acht voorstellingen. Noël Fischer is de artistiek leidster en zij verliet daarvoor haar plek bij BonteHond in Almere. De eerste productie 'Zebra Zebra' is dan ook een coproductie van NTJong en BonteHond. Het is een theatraal stripverhaal met muziek en live animaties over de drift om je eigen weg te zoeken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden