Jeugdspelen als impuls voor tieners Rotterdam

Havenstad wil olympisch jongerentoernooi organiseren

Als de jeugdolympische spelen naar Rotterdam komen in 2018, moeten alle jongeren in de stad geïnspireerd worden om zich op een positieve manier met sport bezig te houden. Dat zei André Bolhuis, voorzitter van sportkoepel NOC-NSF, gisteren bij de presentatie van het bidboek voor de Youth Olympic Games.

Als het aan Bolhuis ligt, wordt het jeugdolympische virus door de hele stad verspreid: op scholen, bij sportverenigingen, overal waar jongeren maar komen. "In de jaren voor het evenement kunnen er al allerlei sportstages gecreëerd worden", zegt Bolhuis.

De bedoeling is dat jongeren ook tijdens het evenement een grote rol spelen, bijvoorbeeld als vrijwilliger. "Uiteindelijk willen we dat veel meer jongeren gaan sporten, omdat het gezond is. Tegelijkertijd kan sport door dit evenement gebruikt worden als middel voor sociale doelstellingen zoals integratie."

De voorzitter van NOC-NSF hoopt dat de Rotterdamse jongeren van allochtone afkomst op de jeugdspelen een kans krijgen om hun talenten te laten zien. "Bij deze groepen zijn sporten als kickboksen, gewichtheffen en dansen enorm populair. Laat ze optreden, geef ze een podium. Het brengt erkenning van de sport die ze graag beoefenen, ze krijgen er een positief gevoel van en ze worden op deze manier betrokken bij het evenement."

Mooie plannen, maar het is nu aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om te besluiten of het evenement inderdaad in Rotterdam mag plaatsvinden. Deze week heeft de Maasstad het bidboek ingediend. In februari stelt het IOC een shortlist samen van kandidaten die een kans maken op de organisatie van het evenement. Op 4 juli volgend jaar wordt besloten welke stad het wordt. Naast Rotterdam hebben ook Buenos Aires in Argentinië, Glasgow in Schotland, Guadalajara in Mexico en Medellin in Colombia een bidboek ingediend.

Doel van het vierjaarlijkse sporttoernooi voor jongeren tussen de 14 en 18 jaar oud, is om jonge toptalenten ervaring op te laten doen. Daarnaast moet het ervoor zorgen dat meer jongeren gaan sporten, en dat ze andere culturen leren kennen.

Om het evenement heen zit een educatief programma met allerlei activiteiten. Rotterdam wil bijvoorbeeld een gezondheidsspel organiseren. In een competitie tussen scholen over de hele wereld kunnen leerlingen punten verdienen door aan anderen te laten zien op welke manier ze kiezen voor een gezonde leefstijl. Een andere workshop leert de deelnemers hoe ze zich het beste kunnen voorbereiden op een carrière na de sport. Daarin krijgen ze tips van rolmodellen uit de sportwereld.

In Singapore, waar in 2010 de eerste jeugdolympische spelen werden gehouden, waren ook een hoop activiteiten om de wedstrijden heen. Zo was er een spel waarbij jongeren uit verschillende culturen met elkaar vlotten moesten bouwen. "Daar deden ze dan wedstrijden mee", legt Bolhuis uit. "Het was zo leuk om te zien dat al die jongeren uit andere landen met elkaar samenwerkten. Dat zijn de dingen waar ze een hoop van leren."

Begin dit jaar werd er voor het eerst een wintereditie van de jeugdspelen gehouden, in Innsbruck, Oostenrijk. De eerstvolgende jeugdspelen zijn in 2014 in het Chinese Nanjing. De wintereditie is in 2016 in Lillehammer in Noorwegen.

Mocht Rotterdam de gelukkige stad worden, dan zou dat meteen een mooi visitekaartje zijn voor de organisatie van de echte Olympische Spelen in 2028, die Nederland graag zou willen organiseren in dat jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden