Jeugdige geweldplegers vaker in gesprek met slachtoffer

Daders hebben eerder spijt, omdat ze indringender op de gevolgen van hun daden worden gewezen

Aangemoedigd door het gevangeniswezen en de Jeugdreclassering tonen jeugdige daders van geweldsmisdrijven steeds vaker berouw. In persoonlijke gesprekken nemen deze jongeren hun verantwoordelijkheid en bieden hun slachtoffers excuses aan.

De stichting Slachtoffer in Beeld (SiB) kreeg vorig jaar bijna 1200 aanmeldingen binnen voor zogenoemde herstelbemiddeling tussen dader en slachtoffer, 11 procent meer dan in 2010. Het initiatief kwam in 85 procent van de zaken van (minderjarige) daders. Van alle aangemelde zaken leidde 42 procent tot daadwerkelijke bemiddeling, zegt de stichting.

Als daders zich, doorgaans via professionals van reclassering, (jeugd)gevangenissen en Raad voor de Kinderbescherming, aanmelden voor zo'n gesprek, onderzoekt een bemiddelaar van SiB eerst hun intenties. Voor alles moet worden uitgesloten dat het de dader (heimelijk) om strafvermindering is te doen en zijn excuus naar zijn slachtoffer niet gemeend is.

Volgens Mariëlle van den Berg van SiB zal het aantal daders dat een gesprek met hun slachtoffer wil toenemen. Dat komt doordat professionals daders indringend wijzen op de gevolgen van hun handelen.

Tegelijkertijd wil de stichting de grote groep van kwetsbare slachtoffers beter bereiken. "Als slachtoffers meer op de hoogte zouden zijn van de mogelijkheid in contact te komen met de dader, zouden er zich meer aanmelden", vermoedt Van den Berg.

Sinds kort versturen de landelijke Slachtofferloketten in samenwerking met SiB brieven naar slachtoffers, met hierin informatie over de mogelijkheden. Op jaarbasis worden ongeveer 70.000 slachtoffers van veroordeelde daders geïnformeerd over de mogelijkheid om in contact te komen met hun belager. Van den Berg: "De angst voor het onbekende van de dader speelt bij slachtoffers zeker een rol. Hoe reageert een dader op zijn of haar verhaal? Terwijl juist dit een reden is om een bemiddeling aan te gaan, omdat de angst na een gesprek met de dader afneemt. Het gebeurt ook dat een slachtoffer soms pas na jaren toe is aan contact."

Uit een experiment van de rechtbank in Amsterdam bleek kort geleden dat bemiddeling tussen dader en slachtoffer, nog vóór de strafzaak wordt gehouden, effect heeft. In twee derde van de zaken sloten dader en slachtoffer een overeenkomst. Naast excuses van de dader ging het hierbij bijvoorbeeld om schadevergoeding. De proef met mediation werd vorig jaar gehouden. In het strafrecht was dat de eerste maal.

DE VERDIEPING

Dader en slachtoffer aan het woord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden