Jeugdgevangenissen toch open

den haag – De drie jeugdgevangenissen die gesloten zouden worden, blijven voorlopig open. Dat heeft demissionair minister Hirsch Ballin (justitie) gisteren aan de Tweede Kamer beloofd. De bewindsman was door de Kamer teruggefloten nadat hij vrijdag bekend had gemaakt drie justitiële jeugdinrichtingen te zullen sluiten. Door een daling van ernstige criminaliteit onder jongeren zouden De Doggershoek in Den Helder (120 plaatsen), Rentray in Rekken (108 plaatsen) en Den Hey Acker in Vught (76 plaatsen) tijdelijk worden gesloten. Een andere oorzaak van de leegstand is dat er geen jongeren meer in jeugdgevangenissen zitten die eigenlijk in de jeugdzorg thuishoren.

Volgens Hirsch Ballin staat hij voor voldongen feiten omdat de jeugdgevangenissen nu slechts voor 60 procent bezet zijn. Daardoor kan er niet meer goed in groepen worden gewerkt met de jonge gevangenen. Dat gaat ten koste van de kwaliteit. Verder zei de minister het niet voor zijn rekening te kunnen nemen geld te stoppen in jeugdgevangenissen die deels leegstaan, terwijl hij zou moeten snijden op plaatsen waar eigenlijk niemand kan worden gemist.

Een Kamermeerderheid vindt echter dat Hirsch Ballin eerst maar eens duidelijk moet maken wat er met de gebouwen en het personeel (620 banen) gaat gebeuren. Ook zou hij niet goed nagedacht hebben over het verlies aan banen in regio’s die er toch al moeilijk voorstaan. De bewindsman beloofde hier nog voor 1 mei op terug te komen en voor die tijd geen knopen door te hakken.

SP-woordvoerder Van Velzen sprak gisteren tijdens het debat van „een bizarre, onacceptabele vorm van kapitaalvernietiging”. Haar PvdA-collega Bouwmeester noemde de plannen niet onderbouwd. „Pats boem, we sluiten er drie, of we er maar even mee kunnen instemmen.” VVD-Kamerlid Teeven vindt dat er te veel is besloten en te weinig overlegd. „Eerst de alternatieven bekijken, de onderzoeken doen en dan pas besluiten. Deze demissionaire minister moet een pas op de plaats maken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden