Jeugdbond HGJB gaf te veel geld uit

De Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond zit op zwart zaad en zal zich voortaal alleen nog op kerntaken concentreren, zoals jeugdwerk en bijbelonderricht. De reserves drogen snel op.

Jongeren in de behoudende flank van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) ontkomen er al meer dan honderd jaar niet aan: catechisatieboekjes, bezinningsbijeenkomsten en zelfs vakanties van de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB).

Maar het gaat niet goed met de kerkelijke jeugdorganisatie van orthodoxe signatuur. Het geld raakt op. Over 2011 boekte de HGJB een verlies van 240.000 euro. Om dat tekort op te vangen moeten de reserves worden aangesproken, zo meldt de website van de bond. "Als er niets gebeurt, dan is binnen 1,5 jaar de reservepot op", zegt Roel Boogaard, directeur van de jeugdbond. Volgens Boogaard, die een paar maanden geleden directeur werd van de organisatie, hebben zijn voorgangers de afgelopen jaren 'te optimistisch' begroot.

De begroting van de jeugdbond ging lang uit van een toename van de inkomsten, terwijl die in werkelijkheid al jaren gelijk zijn. "Grote evenementen, zoals we die bijvoorbeeld afgelopen jaar hebben gehouden ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan, doen we nu alleen nog als er vooraf voldoende geld is", aldus Boogaard.

Hij zegt zich alleen nog te zullen richten op de kerntaken van zijn bond: jeugdwerk en bijbelonderricht aan jongeren in de kerkelijke gemeenten. Boogaard heeft een plan opgesteld om uit de rode cijfers te komen. Zo worden vijf van de vijfentwintig voltijdbanen geschrapt. Ook sluit de jeugdbond uit Bilthoven de regionale kantoren in Putten en Schoonhoven. Volgens Boogaard loopt het voortbestaan van de HGJB, die meer dan 25.000 leden heeft, vooralsnog geen gevaar. Zo is het aantal leden en donateurs stabiel gebleven. "Hierdoor ligt er wel een stevige basis onder de organisatie", zegt Boogaard. De jeugdorganisatie is afhankelijk van bijdragen uit kerkelijke gemeenten en van donateurs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden