Jeugdbende opgerold in Culemborg

Zeven jongeren van zestien tot twintig jaar verdacht van inbreken en witwassen

PERDIEP RAMESAR

In Culemborg is gisteren een beruchte jeugdbende opgerold. De zeven verdachten, in leeftijd variërend van zestien tot twintig jaar, zijn aangehouden voor ongeveer 250 woninginbraken en het witwassen van geld dat door criminaliteit is verkregen. Aan de politieactie deden honderd mensen mee, van wijkagenten en rechercheurs tot medewerkers van het Openbaar Ministerie.

De bende zorgde vooral voor overlast in de wijken Terweijde en Voorkoop in de Gelderse plaats. Volgens de politie werden bewoners en agenten uitgescholden, geïntimideerd en hinderlijk gevolgd door de groepsleden. De zeven aangehouden jongens worden door politie en Justitie beschouwd als kernleden van de bende. Dat wil zeggen dat ze een belangrijke rol spelen in meer zaken en dat ze als het ware behoren tot de leidende figuren binnen de jeugdgroep. De bende bestaat uit zo'n vijftig man en werd al sinds augustus vorig jaar in de gaten gehouden. De politie sluit daarom meer arrestaties niet uit.

De aanpak van de politie in Culemborg lijkt op series arrestaties in andere steden. In Den Haag bijvoorbeeld werd op de dezelfde grootse manier de 'Bende van de Delftselaan' in de Schilderswijk aangehouden en op ongeveer dezelfde wijze ging het onderzoek in de Haagse Spoorwijk na het onderzoek van de zogeheten 'Quote-500-bende'. In Delft zijn ook belangrijke leden van een criminele jeugdgroep van ongeveer honderd leden volgens deze methode opgepakt. Het aantal overlastgevende jeugdgroepen is de afgelopen jaren teruggebracht van elf naar één, waartoe de gearresteerde jongeren behoren.

Enkele jaren geleden was de wijk Terweijde groot in het nieuws vanwege rellen tussen Marokkanen en Molukkers na een uit de hand gelopen Nieuwjaarsnacht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden