Jeugdartsen bepleiten meer hulp voor jongeren met een zorgtaak

den haag – - Een kwart van de jongeren groeit op met een langdurig ziek familielid. Het gaat dan om een ouder of ander familielid onder hetzelfde dak dat langdurig ziek of gehandicapt is, psychische problemen heeft of met een verslaving kampt.

Van onze verslaggeefster

Dat blijkt uit recente cijfers van de Jeugdmonitor, een onderzoek in verschillende regio’s in opdracht van het ministerie van jeugd en gezin.

„Deze kinderen doen zelf tijdens hun jeugd en als volwassenen vaker een beroep op de gezondheidszorg”, zegt jeugdarts Els Jonker. „Dat hoeft niet alleen te komen doordat ze een zorgtaak hebben, maar ook doordat ze zich zorgen maken om de zieke of omdat ze zelf zorg tekortkomen.” Daarom pleit de landelijke jeugdartsenorganisatie AJN samen met mantelzorgersorganisatie Mezzo voor preventieve hulp voor deze jongeren. Dat kan bijvoorbeeld door het netwerk van de zieke in te zetten om het kind te ontlasten. Ook organiseert Mezzo ontmoetingen tussen lotgenoten. Zo kunnen jongeren anderen ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten, en zien dat ze niet de enige zijn.

AJN wil de kinderen bereiken voordat ze daadwerkelijk in de problemen komen. Els Jonker: „Omdat ze hun ouders niet nog meer willen belasten, vragen deze kinderen zelf niet zo snel om hulp.”

Mezzo en AJN zien daar een taak voor school- en jeugdartsen, maar ook voor de hulpverleners die bij de zieke betrokken zijn.

In de werkwijzer ’Opgroeien met Zorg’ die zij gisteren uitbrachten, staat hoe deze hulpverleners risicojongeren kunnen herkennen en verder helpen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden