Jeugdafdeling Britse luchtmacht schrapt God uit eed

null Beeld Royal Air Force Air Cadets
Beeld Royal Air Force Air Cadets

Wie lid wil worden van de Britse luchtcadetten hoeft voortaan niet meer te zweren dat hij zijn plicht zal doen jegens God. De Air Cadet Organisation, een van de grootste jeugdorganisaties, schrapt de hogere macht uit haar eed.

Robin de Wever

Ze komt daarmee tegemoet aan de wens van het Britse Humanistisch Verbond (de British Humanist Association) en de humanistische vereniging van de krijgsmacht. Die voerden de afgelopen tijd campagne voor het schrappen van God, meldt The Guardian.

Bij het afleggen van de eed verklaart een aspirant-cadet dat hij 'een goede burger zal zijn' en zijn 'plicht te doen jegens God en de Koningin', zijn land en de vlag.

Het christelijke karakter van de eden van jeugdorganisaties staat in Groot-Brittannië al enige tijd ter discussie. Ook de twee van oorsprong christelijke Scoutingorganisaties (jongens- en meisjesscouts) overwegen om hun statuten aan te passen.

Padvinders genieten nu een uitzonderingspositie, waardoor hun eis om een christelijk eed af te leggen niet wordt beschouwd als discriminatie. Veel humanisten en atheïsten willen af van die regeling.

'Eed is voor veel jongeren een drempel'
Van de 41 duizend luchtcadetten zou grofweg tweederde niet-gelovig zijn. Volgens David Brittain van de humanistische strijdkrachten weerhoudt de religieuze eed 'een significant aantal jongeren met een gezond geweten' ervan om zich aan te melden. Cadetten zijn belangrijk voor Defensie: bepaalde functies binnen de luchtmacht worden voor 40 tot 50 procent bekleed door ex-cadetten.

De BBC werd in 2011 middelpunt van een fel debat toen media berichtten dat ze niet langer de tijdsaanduidingen 'voor Christus' (BC, Before Christ) en 'na Christus' (AD, Anno Domini) zou gebruiken.

De omroep zou voortaan spreken over 'Before Common Era' (vóór het huidige tijdperk) en 'Common Era' (het huidige tijdperk'), naar verluidt om niet-gelovigen niet langer voor het hoofd te stoten. Binnen enkele dagen bleek dat een dergelijk voorschrift niet bestond. Programmamakers werden niet verplicht; ze kregen vrije keuze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden