Jeugd wijst de bieb nieuwe weg

Openbare bibliotheken hebben er veel jonge leden bij gekregen: in 2005 waren het er 2 miljoen, nu zijn het er 2,2 miljoen. Dat betekent dat tweederde van alle kinderen tot 18 jaar een bibliotheekpas op zak heeft. Toch stijgt uit het rapport dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren publiceerde geen al te rooskleurig beeld op. De cijfers laten ook een andere onmiskenbare de trend zien: biblotheken lenen minder boeken uit, verliezen leden en verdwijnen.

Het aantal jongeren stijgt, maar samen lezen die toch veel minder boeken: 30 procent minder dan in 2005. Volgens Frank Huysmans, bijzonder hoogleraar bibliotheekwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, is die daling te verklaren doordat jongeren drukker zijn met met gamen en het bijhouden van social media.

De openbare bibliotheek raakte in acht jaar tijd 400.000 volwassen leden kwijt. Het aantal bibliotheekorganisaties nam, door fusies en sluitingen, af van 500 in 2000 naar 156 nu. Van deze cijfers raakt Francien van Bohemen, woordvoerder van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), toch niet in een mineurstemming. Het CBS meet wat het altijd al mat, zegt ze: hoeveel mensen er hoeveel gedrukte boeken lenen. Maar niet de nieuwe functies die de bibliotheek heeft gekregen. "Vroeger gingen kinderen die een spreekbeurt moesten houden naar de bibliotheek, nu gaan ze naar Google. We zitten in een enorme transformatie." De samenwerking met basisscholen is geïntensiveerd, zegt Van Bohemen, met als opbrengst dat zo'n 2400 scholen (bijna een op drie) inmiddels een schoolbibliotheek hebben. Dat verklaart meteen ook de stijging van het aantal jeugdleden.

Daarnaast lenen de bibliotheken steeds meer digitale boeken uit: sinds januari al bijna 1,5 miljoen. Ook zien ze het als hun taak om mensen, ouderen vooral, te begeleiden "in het digitale oerwoud". Veel bibliotheken bieden bijvoorbeeld iPad- en internetcursussen voor 55-plussers. Voor jongeren heeft de openbare bibliotheek een belangrijke sociale functie gekregen; ze studeren er of maken er huiswerk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden