Jongeren
Jeugd rookt minder en leert beter
Als je hoort dat het aantal rokende kinderen met een derde gedaald is, ze gemiddeld hoger worden opgeleid dan drie jaar geleden en de criminaliteit onder jongeren is gehalveerd, hoe gaat het dan met de Nederlandse jeugd?
'Op alle fronten erg goed', concludeert het CBS, dat alle onderzoeken naar onderwijs, criminaliteit, jeugdzorg, gezinssamenstelling, werk, wonen en roken samenvoegde in de Jeugdmonitor. Kinderen die geluk ervaren, zeggen goed te kunnen praten met hun beide ouders en aardige en behulpzame klasgenoten te hebben op school.
Wat de kinderen ook helpt, is dat de Nederlandse ouders tot de gelukkigste mensen ter wereld behoren, zegt het CBS: "Internationaal doen zowel ouders als kinderen het hier goed". Meer dan 90 procent van de jongeren tussen 12 en 21 is tevreden met hun vriendenkring en 90 procent is tevreden over zowel hun psychische gezondheid als hun woning.
Dat er afgelopen jaar ook 3000 kinderen bijgekomen zijn in een bijstandsgezin, baart het CBS geen nieuwe zorgen. "Het zijn nog altijd de effecten van de crisis. Bovendien is het aantal kinderen in de bijstand misschien wel gestegen, maar het aantal gezinnen niet. De stijging van kinderen die in armoede leven, kun je vooral verklaren uit de instroom van asielzoekerskinderen uit Syrië."
Maatschappelijk besef
Nog geen kwart van de kinderen tussen 12 en 17 jaar zegt ooit in zijn leven een sigaretje gerookt te hebben. Dat was in 2011 nog een derde. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen beginnen met roken was in 2003 bijna 12, en is nu bijna 13 jaar. Of dat ligt aan de verhoging van de leeftijd voor tabak en alcohol naar 18 jaar, kan het CBS niet zeggen. "Wij denken dat de maatschappij beseft dat roken echt ongezond is." Uit het onderzoek blijkt dat de kinderen die roken, ook meer alcohol en drugs gebruiken, zwaarder zijn en meer psychische klachten hebben. De verslavingsproblemen zijn de afgelopen jaren wel gedaald.
Hoe het komt dat het aantal jongeren tussen de 12 en 25 jaar dat ooit verdacht werd van een misdrijf halveerde van 4,5 naar 2,2 procent, vindt het CBS lastig te verklaren. "Misschien door het actieve beleid om het voortijdig schoolverlaten terug te dringen", zegt de woordvoerder. "We weten dat je sneller in de criminaliteit komt als je niet meer op school zit."
De werkloosheid onder jongeren daalde eveneens, al is die nog niet zo laag als voor de crisis. Jongeren die nog naar school gaan of studeren, hebben meestal een flexbaan. Van de jongeren die van school af zijn, heeft het grootste deel een vaste, fulltimebaan.