Jeugd in 'Siciliaans maffiadorp' Veen gaat steeds harder te keer

Autobrand in Veen. De politie verrichtte honderd arrestaties toen jongeren politieauto's bekogelden met flessen en vuurwerk. Beeld anp
Autobrand in Veen. De politie verrichtte honderd arrestaties toen jongeren politieauto's bekogelden met flessen en vuurwerk.Beeld anp

Elk jaar is het raak in Veen. De plaatselijke jeugd regelt een autowrak, en steekt het in de fik. Meestal op het grote kruispunt op de Witboomstraat, midden in het 2500 inwoners tellende Brabantse dorpje. Gewoon, dat is nu eenmaal traditie. En kom vooral niet aan tradities in Veen. Toenmalig burgemeester Frans Buijserd probeerde in 2004 het jaarlijkse brandstichten de kop in te drukken en prompt ging zijn eigen auto in vlammen op. Tot twee keer toe.

Joris Belgers

Een Siciliaans maffiadorp, zo noemde Buijserd het buurtschap in zijn gemeente Aalburg, in het land tussen Maas en Waal. Een klein gemoedelijk dorp waar iedereen elkaar kent, waar je wordt geboren, oud wordt en niet meer weggaat, zeggen bewoners. Het Brabantse Veen is christelijk, protestants, voor carnaval is er geen plaats. De jongeren grijpen daarom Oudjaar aan om flink uit de band te springen.

Elk jaar staat de brandweer klaar. Om dat autowrak te gaan blussen. En elk jaar staat de politie klaar, om die brandweer te beschermen. Dit jaar wilde burgemeester Fons Naterop de oudejaarsbrand voorkomen, door het kruispunt met betonblokken af te zetten.

Voorbereid
Maar daar had de plaatselijke jeugd een oplossing voor. Een ander kruispunt, een andere nacht. Maandagnacht 30 december ging rond twaalf uur de brand erin. Vlak voor café La Te Ja. Ook hier was de burgemeester op voorbereid: op het nabij gelegen voetbalveld stond de politie al opgesteld.

Honderd jongeren, twintigers en dertigers, werden opgepakt, nadat ze de blussende brandweer bekogelden met zwaar vuurwerk en glazen flessen. "Echt niet normaal", zegt een 28-jarige ooggetuige, die anoniem wil blijven. "Legaal vuurwerk? Nee joh, wat denk je. Er werd echt met bommen gegooid. Ik vond het eng worden, en ben op een gegeven moment weggegaan."

Het ging altijd goed, maar de laatste jaren is het vreugdevuur meer een kat en muisspel met de politie geworden, vertelt ze. Ook dat is inmiddels traditie. Maar nooit eerder werden er zo veel, met zo veel geweld gearresteerd. "Natuurlijk is het belachelijk om met flessen naar de politie te gooien. Maar dit was overdreven. Politie overal, op het dak. Honden. Wapenstokken. Een helikopter die met een zoeklicht boven dat café hing. Het was net een film." Geen agent raakte gewond, twee arrestanten hadden medische behandeling nodig.

In de prullenbak
De jongeren werden café La Te Ja in gedreven, zeggen ooggetuigen. De groep vluchtte het café in, zegt de politie. Daar werden ze in de boeien geslagen. Ook meiden die binnen nietsvermoedend een drankje zaten te drinken, zegt advocaat Erik Thomas. De politie kon hangende het onderzoek niet zeggen of onschuldigen zijn opgepakt. Maar reken maar dat tientallen zaken in de prullenbak belanden, denkt Thomas.

Op Oudejaarsdag zei burgemeester Naterop niet bang te zijn voor nieuwe rellen. Dreigementen waren er niet binnengekomen. Veen stond achter hem, het dorp schaamde zich voor zijn relschoppende jeugd. Aan het begin van Oudejaarsavond bleek waarom Naterop niet hoefde te vrezen: van de honderd arrestanten, mannen en vrouwen, 'veelal jongvolwassenen', bleef het overgrote deel gisteren nog in hechtenis, om iedereen te kunnen verhoren, om goed te kunnen bepalen wie zich onder de relschoppers bevond en wie niet. Negen kwamen er gisteren vrij.

Traditiegetrouw brandde rond de Veense jaarwisseling toch weer een auto uit. Dit keer meldde de brandweer al snel het vuur ongehinderd te kunnen blussen. De gemeente liet gisteren weten dat Veen rustig en feestelijk het nieuwe jaar is ingegaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden