Jeugd breekt door

Wereldwijd is er geen land waar zoveel gebridged wordt als in Nederland. Toch staan we er internationaal niet best voor, althans bij de mannen. In 1993 behaalden Enri Leufkens-Berry Westra, Piet Jansen-Jan Westerhof en Wubbo de Boer-Bauke Muller ons laatste aansprekende resultaat door in Chili volkomen onverwacht de Bermuda Bowl te winnen, maar sindsdien is er nagenoeg radiostilte geweest.

Klinkende namen als Kreijns-Slavenburg behoren tot een grijs verleden en Jansma-Verhees zijn nationaal genoegzaam bekend, maar tot grote internationale prestaties zijn ze nog niet gekomen.

De situatie is een beetje te vergelijken met het wielrennen. Geen grotere fietsnatie dan Nederland, maar in het internationale wielrennen stellen we op het ogenblik, althans bij de mannen, weinig voor. Kennelijk is veel recreatief fietsen/bridgen geen garantie dat het ook leidt tot fietsers/bridgers op topniveau.

Nu komt er met het nieuwe topsportbeleid een verandering. Er is een open kernploeg geformeerd die na de zomervakantie de kans krijgt om 'in de tijd van de baas' elke vrijdag te trainen. Ton Stam, directeur van sponsor ArboNed, heeft ook deze keer met enthousiasme én geld dit ongekend ambitieuze project van de grond gekregen.

Verder is het wachten op een nieuwe lichting bridgers. En gelukkig is die in de maak. Bas Drijver speelt al een tijd op het hoogste niveau en maakt met Maarten Schollaardt ook deel uit van de open kernploeg, maar in feite is hij nog een jeugdspeler (loopt tot en met 25 jaar).

Op het afgelopen WK voor de jeugd in Tata (Hongarije) speelde Bas met zijn jongere broer Bob, die pas 16 jaar is! Zij wisten bij het paren beslag te leggen op een zilveren medaille, een formidabele prestatie. Vooral door de ondernemende biedstijl van Bas-Bob bluffen ze ervaren partnerships uit hun normale contract, zoals op dit spel (Zie diagram 1).

West Noord Oost Zuid

Bas Bob

- - - pas

1 1!! 1SA? pas

2 pas pas? dbl

2? pas pas?? pas

Een ultralicht 1-volgbod van Bas deed het bieden bij OW ontsporen. Vooral het bieden van oost is onbegrijpelijk. Zijn 1SA-bod van oost was al voorzichtig, passen op 2 ook en passen op een cue-bid was natuurlijk helemaal uit den boze. OW kunnen makkelijk 3SA halen, dus dit spel was een bijna top voor Bas-Bob. Ook Jacco Hop (18) en Vincent de Pagter (17) deden het erg goed. Ze werden in de totaalstand vijfde, maar waren het hoogste aspirantenpaar (tot en met 20 jaar).

Voor Bas is dat de tweede zilveren plak bij de jeugd, want de vorige keer haalde hij zilver met Sjoert Brink (die nu met Jeroen Bruggeman speelde, maar na een goede eerste zitting terugvielen). Op het vorige WK (2001, Polen) was voor Bas Drijver dit spel cruciaal (Zie diagram 2).

West Noord Oost Zuid

Bas Sjoert

- - - 1

pas 3 dbl pas

4 pas pas dbl

pas pas

Noord startte met H en speelde klaveren na. Hierna had Bas net voldoende controle om de troef te trekken en te genieten van de ruiten. Noord had na schoppen heer gewoon schoppen na moeten spelen om de leider te forceren, maar schoppen naspelen ziet er in de praktijk altijd onaantrekkelijk uit als die in de dummy getroefd kan worden.

Van bridgepuzzels krijgen de jonge honden ook nooit genoeg. Omdat die zo mooi zijn, werd dit probleem voor de jeugd nog een keer van stal gehaald (Zie diagram 3).

Zuid speelt 6, west start met ruiten. Hoe maakt zuid dit contract?

Het lijkt alsof alleen V verloren zal gaan, maar na de eerste slag getroefd te hebben, vier keer troef trekken, AH en B wordt de komt de leider niet meer bij 9 als oost ruiten naspeelt op het moment dat aan slag komt met V. Hoe kun je dit probleem verhelpen?

De oplossing is even simpel als mooi. Gooi op de vierde troef in de dummy een ruiten weg. Als oost na AHB aan slag komt met V en ruiten naspeelt, troef je en gooi in de dummy de blokkerende 10 weg!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden