Jeu Sprengers, een bourgondische bruggenbouwer

RIJSWIJK (ANP) - Matthieu (Jeu) Sprengers, de in de nacht van zaterdag op zondag overleden voorzitter van de KNVB, waagde het ooit om de instelling vande Nederlandse internationals ter discussie te stellen.

De toenmalige aanvoerder Frank de Boer reageerde ontstemd. ,,Hoe vaak kan die Sprengers de bal eigenlijk hoog houden''?

De Limburgse levensgenieter gaf geen krimp: ,,Drie keer bij gunstige weersomstandigheden''. Dat was Sprengers (69) ten voeten uit. Humoristisch, welbespraakt en vol zelfspot. Hij noemde zichzelf een product van het rijke roomse leven. Geboren in Tegelen, zoon van een slager die op jonge leeftijd overleed. Opgevoed door oma, opa, ooms en tantes. ,,Ik kom uit een warm nest. Een gelukkige jeugd, bedorven door toewijding'', zei de afgestudeerde econoom vorig jaar in Elsevier.

Weinig talent

Voor voetbal had hij weinig talent. Sprengers was op jonge leeftijd al aan de zware kant. Zijn voorliefde voor lekker eten en een goed glas zat er al vroeg in. ,,Ik maak liever wijnreizen dan voetbaltrips'', grapte hij ooit. En ook: ,,Ik stel mijn lichaam beschikbaar aan de culinaire wetenschap.''

Sprengers, een prominent lid van het Gilde van de schone levenskunsten en voormalig prins carnaval, stond te boek als de grootste voetbalbobo van Nederland. Zijn netwerk was enorm. Eind jaren zeventig deed de financiële expert zijn entree in het betaalde voetbal als penningmeester bij VVV in Venlo. In 1981 werd hij voorzitter. In die functie koesterde Sprengers het gezelligheidsimago van zijn club. ,,We raken bij VVV pas in paniek als we door de biervoorraad heen zijn'', was één van zijn gevleugelde uitspraken.

Voorzittersschap

In 1990 kreeg Sprengers een hartinfarct. Hij legde zijn voorzittersfunctie bij VVV neer en trad ook terug als directeur van een groot bouwbedrijf. In 1993 keerde hij terug aan het voetbalfront. Hij volgde Jo van Marle op bij de KNVB als bondsvoorzitter. Het bewaren van de eenheid binnen de voetbalbond zag Sprengers als een grote opdracht. Daarvoor zette hij zich als diplomatieke bruggenbouwer volledig in. ,,Het voorzitterschap is een politiek spel. Ik weet hoe het gespeeld moet worden, maar ik ben geen partij.''

Sprengers vervulde zijn rol met verve. Kwam op voor de jeugd, voor het vrouwenvoetbal en voor de grote maatschappelijke rol van de KNVB in de samenleving. ,,De voetbalbond is het grootste gezinsvervangende tehuis van Nederland'', betoogde hij met enige regelmaat. Sprengers verzette zich met al zijn macht vooral tegen voetbalvandalisme en het verval van de normen en waarden zowel binnen als buiten het veld.

Penningmeester UEFA

Na het succesvolle EURO 2000 in Nederland en België, waarvoor hij zich persoonlijk heel sterk had gemaakt, trad Sprengers ook aan als penningmeester bij de UEFA. In die hoedanigheid kwam hij op voor de (financiële) rechten van de kleine voetballanden. Het leverde hem de bijnaam 'Robin Hood' op. Hij zag voetbal als een belangrijk bindmiddel in een verenigd Europa.

Na de benoeming van Michel Platini begin vorig jaar als UEFA-voorzitter trad Sprengers terug als schatbewaarder in Nyon. Hij bleef wel aan als 'gewoon' bestuurslid. De Officier in de Orde van Oranje Nassau zag in het WK voetbal in 2018 een mooi, nieuw project voor Nederland en België. De reislustige Sprengers moest vorige maand zijn bezoek aan Platini in Nyon echter afzeggen wegens zijn ernstige ziekte. De ,,meest Vlaamse Nederlander'' (citaat van zijn Belgische evenknie Michel D'Hooghe) was geveld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden