commentaar

Jettens betoog voor meer gelijkheid maakt nieuwsgierig naar de uitvoering

Rob Jetten in sociëteit Witte.Beeld Werry Crone

Enige ironie zat er wel in de keuze voor de ­locatie waar Rob Jetten een eerste doorkijkje wilde presenteren in zijn visie op de door D66 te voeren politiek. De kandidaat-partij­leider hield zijn pleidooi voor meer gelijkheid in de deftige Haagse sociëteit De Witte.

De visie die Jetten dinsdag ontvouwde maakt nieuwsgierig naar de uitwerking. Onder zijn voorganger als politiek leider van de democraten, Alexander Pechtold, bleef er van het sociale in het sociaal liberalisme weinig over. Onder Pechtolds leiding stortte D66 zich op hervormingen (lees: een liberalisering) van de arbeidsmarkt en leek de partij meer en meer de belangenbehartiger te worden van de jonge carrièremakers.

Andere accenten

Jettens visie is wellicht geen radicale ommezwaai ten opzichte van het door zijn voorganger ingezette ­beleid, het legt wel fundamenteel andere accenten. De opvolger van Pechtold voelt duidelijk aan dat er sluipenderwijs een ongelijkheid is ontstaan die de samenleving splijt. 

Anders dan in de jaren dat linkse partijen naar ­inkomensnivellering streefden, zit de ongelijkheid niet langer in de lonen maar in de vermogens. Jetten constateerde gisteren terecht dat er iets niet goed gaat als 10 procent van de Nederlanders twee derde van het in Nederland aanwezige vermogen bezit.

Dat leidt tot een groot verschil in maatschappelijke kansen, zeker als door vererving ook de volgende generatie weer een voorsprong krijgt. De voorbeelden van ouders die een dermate groot vermogen hebben dat zij bijvoorbeeld hun kinderen een forse duw in de rug kunnen geven op de woningmarkt, zijn legio.

Als het bieden van gelijke kansen een belangrijk doel is, dan zal de politiek met een antwoord moeten komen op deze ontwikkeling. Niet inkomensongelijkheid, maar vermogensongelijkheid is een groot maatschappelijk vraagstuk, en het is bemoedigend dat Jetten juist zijn partij oproept die handschoen op te pakken. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Kleine stapjes

In de praktijk betekent het dat Jetten de belasting voor vermogens boven een miljoen euro wil verhogen en die op kleinere vermogens wil verlichten. De eerste stappen in die richting werden al gezet onder het tweede kabinet-Rutte. Het waren echter nadrukkelijk kleine stapjes en de toenmalige coalitiegenoot PvdA moest de VVD een zoenoffer brengen. Dat is nu voor Jetten een voorbeeld hoe het niet moet. Het vorige kabinet besloot de mogelijkheid te openen voor ouders om kinderen belastingvrij 100.000 euro te kunnen schenken. Juist dat zorgt er nu voor dat kinderen die al een voorsprong hadden, die ook nog eens vergroten.

De door Jetten ontvouwde visie belooft duidelijk een keer ten goede. In ieder geval bij D66.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Miljonairs zijn gewaarschuwd: D66-leider Jetten pleit voor een miljonairsbelasting

Fractievoorzitter Rob Jetten wil D66 een socialer gezicht geven. Hij belooft de ‘muren neer te halen’ tussen bevolkingsgroepen met en zonder zekerheden, rechten en macht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden