Jetten wil CO2-heffing voor industrie

Rob Jetten Beeld Phil Nijhuis
Rob JettenBeeld Phil Nijhuis

Het gaat internationaal niet hard genoeg, zegt D66-leider Rob Jetten over het terugdringen van CO2-uitstoot. Hij wil een nationale heffing op die uitstoot.

Ruim een week voordat er een klimaatakkoord moet liggen, pleit D66-fractievoorzitter Rob Jetten voor een nationale CO2-heffing, zowel voor de energie- als industriesector. “Het gaat internationaal niet hard genoeg. Wil je de komende tien jaar resultaten boeken, dan zijn nationale CO2-beprijzingen onontkoombaar.”

Bij coalitiepartijen VVD en CDA ligt dit gevoelig. Voor voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW is zo’n binnenlandse CO2-heffing zelfs onbespreekbaar. Volgens hem zal deze maatregel bedrijven wegjagen uit Nederland.

Jetten herkent die klacht, zegt hij woensdag in een interview met Trouw. “Daarom moet je meer doen dan alleen CO2 beprijzen. Bedrijven die willen verduurzamen, moet je met subsidies helpen dat zo snel mogelijk te doen.” En bedrijven die bewust achterblijven, vindt hij, moet de overheid boetes kunnen opleggen.

In de Tweede Kamer steunen ook coalitiepartij ChristenUnie en de oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, SP en Partij voor de Dieren een CO2-heffing. Het kabinet heeft al plannen voor een CO2-belasting voor de energiesector, maar voor de industrie wordt de maatregel vooralsnog alleen uitgewerkt als stok achter de deur, mochten de bedrijven de doelstellingen zelf niet halen.

Gevoelig

Een CO2-heffing is slechts één van de onderwerpen uit de klimaatonderhandelingen die zeer gevoelig liggen. Niet alleen aan de klimaattafels onder leiding van Ed Nijpels wordt overlegd, ook steeds meer bewindslieden en Kamerleden bemoeien zich ermee. Binnen de coalitie spreken zowel de fractievoorzitters, de klimaatwoordvoerders, de premier Rutte als een aantal vakministers in het zogeheten ‘cockpitoverleg’. Hete hangijzers die nog op tafel liggen zijn de subsidiëring van elektrisch rijden, het betalen van de verduurzaming van woningen en ondergrondse CO2-opslag.

Niettemin gaan de coalitiepartijen ervan uit dat er volgende week vrijdag een nieuw klimaatdocument op tafel ligt. Dit zal geen definitief akkoord zijn; het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving moeten de maatregelen nog doorrekenen. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zei gisteren dat hij volgende week ‘een tussenstand’ verwacht.

Jetten denkt dat verreweg de meeste maatregelen volgende week al zijn uitgewerkt. “95 procent van de maatregelen uit het overleg aan de klimaattafels zal door iedereen gesteund worden. Het laatste deel is spannend.” Voor de onderwerpen waar die tafels niet uitkomen, verwacht Jetten maatregelen van minister Wiebes (economische zaken en klimaat).

Twistpunt

Hoewel de druk toeneemt, is er volgens Jetten geen sprake van grote onenigheid binnen de coalitie. “Berichten in de krant dat de coalitie op klappen zou staan, herken ik helemaal niet.”

Toch zal het klimaat de komende maanden een twistpunt blijven. Begin volgend jaar wordt bekend hoe ver de CO2-uitstoot sinds 1990 is teruggebracht. In het recent door het gerechtshof bekrachtigde Urgenda-vonnis, wordt de staat verplicht dit in 2020 tot 25 procent terug te brengen. Maar uit cijfers van vorige week blijkt dat de reductie rond de 15 procent uitkomt, en dan haalt Nederland het Urgenda-doel dus niet. Jetten: “Dan moeten we maatregelen uit het klimaatakkoord naar voren halen, zoals een verbod op kolen. Dat moet een serieus pakket zijn, waarmee je de doelstelling binnen een paar jaar haalt.”

Woensdag in Trouw een uitgebreid interview met Rob Jetten.

Lees ook:

D66 is ‘magere’ klimaatambities van coalitiepartner CDA beu

Nu de deadline voor het klimaatakkoord nadert, stijgt ook binnen de coalitie de spanning. D66-fractievoorzitter Rob Jetten is het zat dat met name CDA-leider Sybrand Buma steeds op de rem trapt als het om de klimaatambities gaat. ‘Het heeft geen zin om alleen maar kritiek te leveren.’

Gesteggel is het laatste wat de Klimaattop kan gebruiken, nu het de beslissende week in gaat

Om succes te boeken moet alle aandacht op de VN-top in Polen uitgaan naar het draaiboek voor klimaatactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden