Column

Jesse Klaver plaatst de verkeerde personeelsadvertentie

2017-03-05 22:57:56 AMSTERDAM - Jesse Klaver (GroenLinks) na afloop van het Carre debat, het tweede televisiedebat van RTL in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. ANP REMKO DE WAAL Beeld ANP

Origineel was de propagandastunt van GroenLinks vorige week niet. Jesse Klaver vergelijkt zich graag met door hem bewonderde buitenlandse regeringsleiders, dus je kon bijna wachten op het moment dat hij het voorbeeld van de Canadese premier Trudeau zou kopiëren. 

Trudeau wil een kabinet dat voor de helft uit vrouwen bestaat, dat kan ik ook beloven, moet Klaver hebben gedacht. Daar valt vast mooie sier mee te maken.

Klaver noemt het treurig dat bijna alle Nederlandse lijsttrekkers man zijn. Hij zei dat zijn vorige week gelanceerde plannetje uit verbazing daarover voortkwam. Ik zou zeggen: daar had hij makkelijk wat aan kunnen doen door af te zien van het lijsttrekkerschap van GroenLinks. En nog is het niet helemaal te laat wanneer, zoals hij zelf voor een reële mogelijkheid schijnt te houden, GroenLinks na de verkiezingen de premier mag leveren. 

Ik zou zeggen: Jesse, ‘een man een man, een woord een woord’, sta die plek ruimhartig af aan een vrouw. Je hebt ze nog in huis ook. Met een keuze voor Femke Halsema wint een denkbeeldige GroenLinkse premier aan zelfstandige oordeelsvorming, met een keuze voor Jolande Sap aan politieke moed.

Vooralsnog lijkt persoonlijke ambitie het bij Klaver toch te winnen van zijn vermeende vrouwvriendelijkheid. En ach wat doet het ertoe, GroenLinks levert de premier dadelijk niet. Maar wel boeiend om te vernemen dat Jesse Klavers eerste eis aan een minister is dat zij het ‘juiste’ geslacht heeft. Om misverstanden te voorkomen: vrouwen kunnen in mijn ogen niet alleen uitstekende ministers zijn, maar ook de beste politieke leiders. Margaret Thatcher combineerde visie, moed en doorzettingsvermogen met een heldere politieke koers zoals weinig leiders in de twintigste eeuw. Zulke vrouwen zou ik graag aan de leiding van menig land verwelkomen.

De vrouwen van Europa

De Britten doen het trouwens nog steeds niet slecht. Theresa May leek als gewoon minister tamelijk kleurloos, maar ontpopte zich als premier in een mum van tijd tot een inspirerend baken van stabiliteit en bekwaamheid in een wereld vol onrust. Dus Jesse, als je meent dat zij de voorkeur geniet boven de extreem-linkse Labour-leider Jeremy Corbyn, dan kan ik dat alleen maar van harte onderschrijven. En belangrijker: je zult zien dat de Britse kiezers ook aan haar de voorkeur geven. Indien Corbyn zich aan zijn positie blijft vastklampen gaat May de volgende algemene verkiezingen glansrijk winnen, heb daar maar geen zorgen over.

In Duitsland ligt het wat moeilijker. De bevolking lijkt de buik een beetje vol te krijgen van ‘Mutti’ Merkel. Wat meer visie en voelhorens in de samenleving was in haar geval op zijn plaats geweest. Maar eens, Jesse, als je meent dat een switch van mevrouw Merkel naar SPD-leider Martin Schulz onze oosterburen van de regen in de drup zou helpen. Tsja, waar moeten de Duitse kiezers dan heen als zij van Merkel af willen maar niet van een vrouwelijke bondskanselier? Dan maar stemmen op Frauke Petry van de AfD? Of is dat niet de bedoeling? Gaat het uiteindelijk toch om andere dingen dan het geslacht?

In Frankrijk is er meer kans dan ooit op een vrouw aan de macht. Marine le Pen kan de eerste vrouwelijke Franse president worden. Dat zou echt een nieuw gat in het glazen plafond slaan. Gelukkige gedachte, Jesse? Of stel je aan een president toch andere eisen? Van inhoudelijke aard, of met betrekking tot bestuurlijke bekwaamheid?

Als ze maar goed zijn

Het aanzoeken van ministers is maar al te vaak een sluitpost van formaties. Serieuze professionele organisaties selecteren over het algemeen heel wat zorgvuldiger dan dat bewindslieden soms worden uitgezocht. Het kan geen kwaad vroegtijdig te denken aan de personele vulling van een volgend kabinet. Maar het zou gewoon moeten gaan om de kwaliteiten van een persoon, ongeacht het geslacht. De meeste vrouwen die ik erover spreek zouden zich hoogst beledigd voelen indien zij ergens niet worden benoemd om wat zij kunnen maar om hun vrouw zijn. Maar misschien wordt Klaver in zijn partij nog vooral omringd door boze, oudere feministes? Dat type dat vindt dat een man niet deugt omdat hij man is.

Van mij mogen alle ministers in het volgende kabinet vrouw zijn, nou ja op premier Rutte na dan, als ze maar goed zijn. Evenzeer prima indien een meerderheid van het kabinet straks uit mannen blijkt te bestaan. Als ze maar deugen voor hun vak. En als de door hen gevoerde politiek ons land maar ten goede komt.

Patrick van Schie is historicus en directeur van de TeldersStichting, de liberale denktank van Nederland gelieerd aan de VVD. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden