Jesse Klaver: 'Met wederzijds begrip schoten we geen meter op'

Martijn Beekman fotografeerde het onderonsje tussen GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver (links) en president-commissaris Rik van Slingelandt van ABN AMRO, na afloop van het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over beloningen van topbestuurders in de financiële sector. Beeld ANP
Martijn Beekman fotografeerde het onderonsje tussen GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver (links) en president-commissaris Rik van Slingelandt van ABN AMRO, na afloop van het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over beloningen van topbestuurders in de financiële sector.Beeld ANP

"Luister eens, jochie. Ik leg het je nog één keer uit." Of was het toch: "Voor mij staat één ding voorop: het maatschappelijk belang"? De foto van ABN Amro-topman Rik van Slingelandt en GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver lijkt boekdelen te spreken, maar wat werd hier nu echt besproken? Wie leest hier wie de les? We vroegen het Jesse Klaver zelf.

Daar stonden ze, na afloop van het rondetafelgesprek over de torenhoge salarissen van bestuurders in de financiele sector. Het was er hard aan toe gegaan. Kamerleden en bankiers botsten. Onderling begrip was ver te zoeken.

De politicus en de bankier. Allebei een donker pak, allebei een nette stipjesdas. Maar de een met een donkere bos haar en de ander met een grijze, strakke zijscheiding. En natuurlijk: met dat priemende vingertje en de strenge blik van een schoolmeester.

"Epische foto!", werd op Twitter gezegd over de foto die Martijn Beekman maakte. "Old boys versus next generation." Maar wat is het verhaal achter de foto?

Wat zien we op de foto?

"Ik zocht meneer Van Slingelandt op na de hoorzitting. Ik was echt met stomheid geslagen over wat hij tijdens de hoorzitting had gezegd en we hadden tijdens de zitting ook best een stevig gesprek. Ik vind het belangrijk om dan nog even na te praten."

Wat werd er vervolgens gezegd?
"Wat er na de hoorzitting werd besproken is iets tussen meneer Van Slingelandt en mij. Wat hij zei toen hij zijn vinger ophief weet ik ook niet eens precies. Maar het gesprek heeft niet iets wezenlijks veranderd aan de manier waarop ik naar hem kijk."

null Beeld anp
Beeld anp

Zien we hier een botsing van twee werelden?
"Dat zou je wel kunnen stellen. Ik moet zeggen, vaak kan ik mij wel goed in mensen verplaatsen. Nu vond ik dat een stuk lastiger."

Waarom?
"Dat komt doordat de bankiers - niet alleen van ABN Amro, maar ook van Aegon en ING - doen alsof ze vrije ondernemers zijn, maar dat zijn ze niet. Ze beseffen niet dat ze gewoon, tja, ambtenaren zijn."

"Het is de redenering die erachter ligt, het probleem van die hele sector. Dat een goede bankier automatisch exorbitant betaald moet worden. Daarmee diskwalificeer je iemand als Klaas Knot die, wat is het, 340.000 euro verdient als president van De Nederlandsche Bank. Of onze premier, die 144.000 euro salaris krijgt. Ik snap dat echt niet."

null Beeld ANP
Beeld ANP

U zei: 'Ik wil niet weten in wat voor universum u eigenlijk leeft.' Zo'n opmerking helpt ook niet echt voor het wederzijds begrip.
"We zijn al jaren bezig geweest met het kweken van wederzijds begrip en we zijn er geen meter mee opgeschoten. Het gaat me nu niet meer om inleven. Het is nu tijd om paal en perk te stellen. Ik ben ontzettend boos. Banken creëren geld, maar mensen die geld nodig hebben lopen tegen een muur bij de banken. Ze gedragen zich niet als publieke instellingen."

Heeft die boosheid zin? Van Slingelandt leek niet echt onder de indruk.
"Dat heeft zeker zin. Het moet ook niet bij woorden blijven. Wat mij betreft wachten we nog een paar jaar voordat we ABN toestemming geven om naar de beurs te gaan."

"Verder ben ik zelf ook niet zo snel onder de indruk. Het gaat niet om hoe iemand staat of beweegt, maar om de inhoud van het gesprek. En dat is dus iets tussen ons."

Heeft u zelf wel eens zo met uw vinger voor iemand gestaan?
"Goede vraag. Ik weet het niet."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden