Jeruzalem

Rabbijn Evers meent dat de paus zich verre moet houden van politieke zaken zoals de internationale status van Jeruzalem. De paus ,,dient zich bij het Vaticaan te houden en Arafat bij de bestuursproblemen in zijn territoria'' (Trouw, 19 februari). Maar vervolgens houdt de rabbijn een betoog waar wel degelijk allerhande politieke stellingnames in te onderscheiden zijn. Waarom zou hij als geestelijk leider wel mogen wat hij anderen ontzegt? Dat voor joden Jeruzalem veel belangrijker is dan voor christenen en moslims is voorspelbaar uit de mond van Evers. Het draagt echter weinig bij tot een oplossing van de problematiek van Jeruzalem, zolang de partijen elkaar gaan dicteren hoe (on)belangrijk de stad voor de ander is.

Dat de eeuwenlange aanwezigheid van christen- en moslimpalestijnen in het land meer inhoudt dan bewaarders van heilige plaatsen, begrijpt iedereen die van Israël geen religieus openluchtmuseum wil maken. De status en toegankelijkheid van de oude stad Jeruzalem staan los van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Laten we daarom wat betreft Jeruzalem afspreken:

1. De scheiding tussen politiek en religie is daar helemaal niet te maken en is dus ook geen argument in de discussie.

2. Iedereen die zich verbonden weet met de mensen in die regio mag meepraten, of dat nu een Nederlandse rabbijn betreft of de paus in Rome of de leider van het Palestijnse volk zelf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden