Jeruzalems burgervader is een waaghals met talent

Jeruzalem heeft een nieuwe ’seculiere’ burgemeester: Nir Barkat. Een ondernemer vol plannen, inclusief de bouw van Joodse wijken in het Arabische stadsdeel.

Na vijf jaar krijgt Jeruzalem weer een seculiere burgemeester, al valt op die beschrijving wel iets af te dingen. Want de 49-jarige Nir Barkat versloeg dinsdag in de strijd om het burgemeesterschap de kandidaat van de ultra-orthodoxe gemeenschap dankzij een alliantie met de rechtse, en grotendeels religieuze stroming.

Barkat behaalde 52 procent van de stemmen, zijn rivaal, de ultraorthodoxe Meir Poroesj, bleef steken op 43 procent. Arkadi Gajdamak, een Russische emigrant die in Frankrijk verwikkeld is in een corruptieschandaal dat bekend staat als ’Angolagate’, kwam niet verder dan drie procent. De Palestijnen, een derde van de 750.000 inwoners, boycotten de verkiezingen.

De nieuwe burgervader is een waaghals met talent. Zijn eerste miljoenen verdiende hij dankzij een virus in de computer van zijn broer. Samen met twee vrienden ontwikkelde de broer een antivirusprogramma. Barkat deed de verkoop. De overige honderden miljoenen maakten ze gezamenlijk met investeringen in hightech-bedrijven. Eenmaal binnengelopen, legde Barkat zich toe op projecten in achterstandswijken. Zijn grote hobby: de Dakar-rally, waar hij al meerdere keren aan heeft deelgenomen en ook al over de kop is gegaan: „We reden iets te hard.”

Zichzelf beschrijft hij het liefst als een ondernemer in hart en nieren. „Als ik een idee heb , klop ik op de deur, vraag ’wat is er nodig?’ en stel een passend concept op.”

Zijn plan voor de armste stad van Israël: Jeruzalem veranderen in een aantrekkelijke metropool. In een interview in Jediot Achronot legde hij uit: „Ik wil de stad juist versterken, en niet verdelen.” Barkat, een majoor b.d. van een parachutisteneenheid (hij rekruteerde zijn kornuiten uit het leger voor zijn campagne) wil de stad uitbreiden naar het oosten, naar de bezette Palestijnse gebieden. Plannen voor de achtergestelde Palestijnse inwoners heeft hij ook. „Er is daar een vacuüm, dat vijandige elementen trekt. Als die trend doorzet, krijgen we een Gaza in onze achtertuin. Ik geloof juist dat we daar moeten investeren, de voorzieningen op peil moeten brengen, met infrastructuur en scholing.”

Voor de half miljoen Joodse stemmers ging de verkiezingsstrijd vooral over het karakter van de stad. Grofweg is een derde van de Joodse bevolking ultra-orthodox (zwarte jassen, zwarte hoeden), een derde ’gewoon’ religieus (met keppeltje) en nog eens een derde seculier. Alleen al de afgelopen zes jaar hebben dertigduizend seculiere inwoners de stad verlaten, terwijl het aandeel van de ultra-orthodoxe bewoners, met hun hoge kindertal, gestaag toenam. Openbare scholen gingen dicht, de jesjiewes (religieuze leerscholen) breidden zich uit naar de seculiere wijken. Het niveau van het onderwijs is het laagst van Israëls grotere steden. Barkat beloofde gisteren dat hij nu de burgemeester van alle inwoners is.

De krant Ha’aretz toonde zich sceptisch over zijn mogelijkheden. „Het is vrij duidelijk wat er allemaal níet gaat gebeuren in het tijdperk Barkat: het zal geen halt toeroepen aan de toenemende invloed van de ultra-orthodoxie, er zullen niet ineens enorm veel nieuwe arbeidsplaatsen komen. Anderzijds hoeft links niet te vrezen. De wijk in Oost-Jeruzalem komt er niet zo snel en Barkat zal geen overbodige conflicten aangaan met het islamitisch bestuur op de Tempelberg. Want dat is de aard van verkiezingen in Jeruzalem: ze gaan over tal van zaken waar de gemeente amper invloed op heeft.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden