Jeruzalem nog altijd opgedeeld

* De oude stad van Jeruzalem wordt omgeven door een 4019 meter lange muur. Zeven poorten verschaffen toegang tot de vierkante kilometer 'stad', die is opgedeeld in vier wijken. Aan de oostkant ligt de Tempelberg/Haram as-Sjarief.

Volgens de Joodse overlevering stonden hier de eerste en tweede Tempel. De Romeinse keizer Titus verwoestte de tweede tempel in het jaar zeventig en dreef de Joden in ballingschap. De Klaagmuur is de westelijke en enig overgebleven muur van het Tempelcomplex.

Rond 700 werden hier de Gouden Rotskoepel en de al-Aksa-moskee gebouwd op de plek waar Mohammed zijn hemelreis begon. De rots met de voetafdruk van Mohammed is voor de moslims de tweede heilige plaats na de Kaaba in Mekka. De al-Aksa neemt onder de moskeeën de derde plaats in, na die van Mekka en Mediena. Het gehele complex heet in het Arabisch Haram as-Sjarief, edel heiligdom.

In de zwaarbewaakte oude stad van Jeruzalem, dat wil zeggen binnen de stadsmuren, wonen meer dan 30000 inwoners.

- De moslimwijk telt 25000 Palestijnen, een groot deel afkomstig uit Hebron.

- De christelijke wijk telt 500 christenen, merendeels Grieks-orthodox; het gros van de kerken en kloosters is katholiek.

- De Armeense wijk telt 2000 orthodoxe christenen uit Armenië die al vanaf de vierde eeuw naar Jeruzalem zijn getrokken.

- De joodse wijk telt 3500 Joden, merendeels streng orthodox die zich er sinds de renovatie van die wijk in 1968 hebben gevestigd. De afgelopen jaren zijn echter ook enkele tientallen joden in de moslimwijk gaan wonen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden