Jeroen Zijlstra met trompet de kansel op

Van onze redactie religie & filosofie

amsterdam – Preken is mijn afdeling niet, zegt Jeroen Zijlstra. Toch bestijgt de jazzmusicus zondag de kansel voor zijn ’preek van de leek’. „Dan ga ik improviseren met mijn trompet”. Er komen ’meezingers van mezelf’, zegt Zijlstra (1958) die zijn gehoor ’een echte viering’ wil laten beleven. Met meer muziek dan woord. Als ’volslagen buitenkerkelijk’ jochie in Den Oever belandde hij (1958) in de kerk, aangetrokken door de muziek. Zo kwam hij in contact met jazz, een muziekstijl die hij combineerde met zijn ervaringen als kottervisser, wat in 1999 de eerste cd van de band Zijlstra opleverde: ’Olie & Rook’. Buitenkerkelijk bleef Zijlstra, maar hij maakte intensief kennis met de christelijke traditie – zijn wederhelft is predikante. Over hun woonplaats schreef hij ’Durgerdam slaapt’, waarvoor hij in 2002 de Annie M.G. Schmidtprijs kreeg.

Zondag ’bepreekt’ de zanger een bijbelpassage over Petrus, de leerling van Jezus, en de storm op het meer. Zijlstra: „Ik zing dan ’De Wachtsman’, een lied over de man die waakt aan boord, de belangrijkste man aan boord, ’s nachts. Jezus ligt te slápen tijdens een storm – de omgekeerde wereld – en geeft dan ook nog zijn vrienden op hun flikker als ze hem wakker maken. Daarna stapt Petrus van het schip af – terwijl je als visserman weet: altijd aan boord blijven – en wil Jezus als een spook achterna. Hij kan niet op water lopen. Een heel rauw verhaal. En die Jezus, die is net zo bot als de Wieringer kottervissers.”

Tijdens de theatrale dienst krijgen de bezoekers bekende liedjes én een paar nummers van zijn nieuwe cd te horen, belooft Zijlstra.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden