Jeroen Willems was pas echt vorstelijk

En toen was hij ineens zélf nieuws: Albert Verlinde. Zijn man Onno Hoes, burgemeester van Maastricht, had in een hotel gezoend met een jonge jongen, en het concurrerende 'Show Laat' (SBS 6) vertoonde daar beelden van. Tja, daar kon Verlinde niet meer omheen in zijn eigen 'RTL boulevard'. "Het is wel een dingetje geworden, hoor", sprak hij bondig en verhelderend. Waarna onze nationale roddelkoning een soort troonrede voorlas, die in gezamenlijk overleg was opgesteld. Kort gezegd kwam het erop neer dat Zijne Majesteits burgemeesters-echtpaar niet uit elkaar gaat, ofschoon 'er wel iets te bespreken valt'.

Ander koninklijk nieuws bereikte ons via Edwin de Roy van Zuydewijn. De oud-reserve-prins was de laatste dagen voortdurend op tv, maar waarom eigenlijk? Vermoedelijk omdat in Hilversum alle seinen meteen op rood springen zodra de naam van prins Bernhard valt. Dat is meestal terecht, maar in dit geval? Van Zuydewijns aantijging dat Bernhard, gesteund door de hele overheid, zijn leven volledig heeft verwoest, werd al in 2010 ongegrond verklaard door de Nationale Ombudsman. "Van Zuydewijn heeft de afgelopen dertien jaar zijn beschuldigingen niet hard kunnen maken", merkte Dominique van der Heyde terecht op in het 'Journaal'.

Zij volgt per 1 januari Ferry Mingelen op als politiek duider van de NOS. De pensionado nam woensdag met enige tegenzin afscheid in 'Nieuwsuur'. "Ze zijn nog niet van me af", riep hij strijdbaar. Met Mingelen vertrekt een politiek analist die dertig jaar lang licht-ironisch het Haagse spel uitlegde. En voor iedereen begrijplijk.

Wat niet geheel opgaat voor 'De magie van kunst'. Het eerste deel van dit nieuwe Human-experiment, twee weken geleden, was in nevelen gehuld. Human zal wel hebben gedacht: we hadden op dat tijdstip al een serie in hogere sferen - 'Fresco's paradijs' - laten we er maar meteen een raadselachtige reeks aan vastplakken, anders raakt de kijker zo in verwarring. We zagen Adelheid Roosen, toch al geen kampioen coherent spreken, in een waarschijnlijk allesomvattende 'wijksafari' in Utrecht. Daarbij vielen wonderlijke overpeinzingen te noteren als: "Je hebt onbewust veel mechanismen in je die zich als vanzelf tussen jou en je verlegenheid plaatsen." Je werd nieuwsgierig, al wist je niet waarnaar. Mensen gingen op scooters zitten, en stapten weer af. Ze leken gelukkig. Een man voerde kronkelend op de vloer een performance uit voor buurtbewoners. Toen was het moment aangebroken om deze safari decent te verlaten.

Met gemengde gevoelens zapten we deze week opnieuw naar 'De magie van kunst'. Maar wat een verademing! Een prachtige ode aan Jeroen Willems, de acteur die precies een jaar geleden op z'n 50ste stierf. Een man getekend door het vroege overlijden van zijn vader, het gevecht met zijn homoseksualiteit, zijn depressies en zijn verslavingen (roken, drinken en pillen). Acteren was voor Willems overleven. "Hij heeft zich in zijn rollen met huid en haar overgeleverd aan het publiek", vertelde regisseur Johan Simons. "Als je op die manier speelt, kun je denk ik niet oud worden." Op zo'n avond weet je weer waartoe de tv in staat is. Een vorstelijke documentaire over een koninklijk mens.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden