Jeroen Stomphorst 'Geef mij maar de krant'

Las u als kind al?
"Enorm veel. Zo veel dat ik aan de bibliothecaresse in Hoevelaken vroeg of ik misschien een stapje hoger mocht met lezen. Toch merkte ik al snel dat mijn belangstelling niet zozeer naar het lezen van boeken ging, maar naar het lezen van nieuws. Toen ik acht was vroeg ik mijn ouders of we niet een ochtendkrant moesten nemen. Vanaf mijn tiende nam het lezen van boeken af en dat is zo gebleven. Geef mij maar de krant.

Toen ik net bij de NOS begon, kwam ik tussen collega's terecht die juist allemaal heel fanatieke lezers waren. Je zag ze denken: die jongen is vast erg dom. Ach, ik kan allerlei excuses verzinnen waarom ik zo weinig aan lezen toekom, maar dat doe ik niet. Uiteindelijk is het een keuze. Al blijft het ook iets dubbels hebben, want als ik op vakantie ben - en ik wél meer lees - zeg ik iedere keer tegen mezelf: waarom pak ik thuis nou nooit eens een boek?"

Misschien omdat u kinderen heeft?
"Die zijn trouwens dol op lezen. Maar nee, het komt ook niet doordat we kinderen hebben. Ik ben niet zo'n snelle lezer, misschien is dat het. Ik ben meer van de films en van de muziek. Weet je wat een verklaring kan zijn?"

Nou?
"School. De verplichte boekenlijst. Het is afgenomen toen het moest. Ik zat ook op een niet erg vooruitstrevende school, alles moest erg klassiek. 'De aanslag' van Harry Mulisch kwam nog het meest in de buurt van wat ik leuk vond. Volgens mij zijn veel mensen toen afgehaakt met lezen. Dat hebben ze niet handig aangepakt."

Wat gaat er voor leesvoer mee met vakantie?
"Kranten en tijdschriften. Nog even het laatste nieuws uit Nederland meenemen en dan - als er geen gekke dingen op nieuwsgebied gebeuren - hoop ik aan boeken toe te komen. 'Open' van André Agassi gaat mee en 'Mama Tandoori' van Ernest van der Kwast gaat opnieuw mee. Daar was ik vorig jaar niet aan toe gekomen."

Beste boek dat u kent?
"Ik denk 'Duizend schitterende zonnen' van Khaled Hosseini. Ik las het toen Afghanistan volle bak in het nieuws was. Dat heb je als je weinig leest, hè. Dan kom je bij dat soort boeken terecht.

Ik geloof dat ik gevoelig ben voor boeken waar iedereen het over heeft. Die nieuwsgierigheid loopt niet altijd goed af. Dan Brown viel me zwaar tegen. Het boek en de film. Man, man, man, wat een drama."

Jeroen Stomphorst (1972) is radio- en televisiepresentator bij de NOS. Hij presenteert onder meer Studio Sport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden