Interview

Jeroen Rauwerdink verkoos zijn gezin boven het WK volleybal. Toen belde de bondscoach

Jeroen Rauwerdink traint weer mee met Oranje. Beeld ANP
Jeroen Rauwerdink traint weer mee met Oranje.Beeld ANP

De combinatie topsport-privéleven werd Jeroen Rauwerdink te veel. Hij verkoos drie maanden vakantie met zijn gezin boven het WK. Totdat de bondscoach belde...

Het was ergens in de herfstvakantie vorig jaar. Jeroen Rauwerdinks zoon, zes jaar oud, zei het met een glimlach, maar hij zei het wel. "Het lijkt soms wel alsof ik geen papa heb." Dat kwam diep binnen bij de volleyballer, die in Griekenland speelt. "Hij vertelde de waarheid. Het was ook zo. Het komt steeds dieper binnen. Het feit dat hij dat vertelt doet je beseffen dat je moet ingrijpen."

Rauwerdink (morgen wordt hij 33) dacht maanden na en nam een besluit: niet meedoen aan de voorbereiding op het WK met het Nederlands team. Hij koos voor wat hij het belangrijkst vond. Hij sprak met de bondscoach en vertelde hem dat hij een zomer bij zijn gezin wilde zijn, in plaats van meedoen aan de voorbereiding op een wereldkampioenschap. Zijn gezin boven topsport.

Kom van het strand

Toch staat Rauwerdink vandaag wél op het wereldkampioenschap. Hij had afgesproken dat hij kon spelen als er een 'ernstige calamiteit' zou plaatsvinden. Dat gebeurde: Robbert Andringa brak een middenvoetsbeentje, kon niet mee, en bondscoach Gido Vermeulen belde Rauwerdink op. Kom van het strand af, je moet een WK spelen.

"Eigenlijk ben ik een bevoorrecht mens", zegt Rauwerdink, in een gesprek vlak voordat hij met het team naar Bulgarije afreist. "Ik kon drie maanden bij mijn kinderen zijn (naast zijn zoon een dochter van vier, red.), en daarna aansluiten bij het team. Dat is wel geweldig."

Drie maanden, nooit was Rauwerdink langer vrij. Sinds hij in 2006 debuteerde in Oranje speelde hij altijd zomer en winter door. Ruim driehonderd interlands heeft hij op zijn naam staan, en tien jaar buitenlandse ervaring in onder meer Italië, Turkije en Griekenland.

Zijn gezin volgde hem overal in zijn 'redelijk egoïstische' topsportleven. Tot de kinderen groot genoeg waren om naar school te gaan. Sinds dat moment, nu twee jaar en zes maanden geleden, ging het sporten voor Rauwerdink 'steeds meer kosten'. "In het begin kan je het opbrengen omdat je weet dat het sportleven eindig is. Maar dat wordt steeds moeilijker."

Zijn kinderen, die hij eens in de zeven à acht weken ziet, begonnen vragen te stellen. "'Wat ga je doen dan?', vroegen ze. Elke keer dat afscheid nemen bracht veel verdriet met zich mee. Contacten kan je goed met je vrouw onderhouden, maar als je je kinderen vraagt hoe het op school was, dan antwoorden ze alleen met 'goed'. Kinderen zijn harder lijkt wel. Het is een stuk moeilijker."

Dit jaar voelde hij dat hij moest ingrijpen. Hij koos ervoor niet mee te doen aan het WK, een toernooi waarvoor hij zich al zestien jaar probeert te kwalificeren. Want hoeveel interlands ook, Rauwerdink speelde in een generatie die nooit echt succes boekte. Niemand van het team was er in 2002 bij, de laatste keer dat de Lange Mannen bij een WK waren. "Het klinkt gek, maar ik heb de grootte van dit evenement buiten beschouwing gelaten bij mijn keuze. Het was echt dat ik de behoefte had om tijd door te brengen met mijn gezin. Eigenlijk komt het goed uit: ik kon aansluiten bij het team op het moment dat ook de voorbereiding in Griekenland begint."

Nog één jaartje Griekenland

Want dat zou hij nog wel doen, één jaartje Griekenland. Dat kwam financieel en qua studie goed uit. Bovendien was het clubseizoen succesvol verlopen: Rauwerdink werd vorig jaar kampioen en speelde de (verloren) finale van de Europa Cup. "Het seizoen leverde me veel op. Dan kies je voor nog een jaar met de club."

Maar eerst een onverwacht WK. Met een mindere voorbereiding, maar wel met bruinere armen dan zijn teamgenoten. Rauwerdink: "Ik heb twee weken voorbereiding gehad. Ben wel doorgegaan met krachttraining, maar ik verwacht niets. Misschien kan ik die ene wedstrijd, dat ene setje, dat ene punt binnenslepen."

Hij heeft in ieder geval genoeg aandacht. Om iets wat persoonlijk is, wat niet gaat over prestaties op het veld. "Dat is grappig, maar ik vind dat dit ook met topsport te maken heeft. Je ziet vaak topsporters in mooie momenten. Maar ze moeten veel laten. Bij mij was het te veel."

Een jaar Griekenland kan nog. De kinderen hebben nog niet genoeg besef van tijd. "We hebben nu gezegd dat papa tien nachtjes weggaat. Dan vier dagen thuis en dan vliegt papa weer naar Griekenland. Ze weten niet hoe lang. Ze kijken er wel naar uit weer op vakantie te gaan."

Lastige poule voor oranje

Vandaag speelt Nederland de eerste wedstrijd op het WK tegen Canada. De wedstrijd begint om 17.00 uur. Voor het eerst sinds 2002 staan de Nederlandse mannen weer op een WK. Nederland heeft een moeilijke poule, met Canada, China, Brazilië, Frankrijk en Egypte. Van die tegenstanders is Brazilië de olympisch kampioen en Frankrijk de Europees kampioen van 2015. Nederland is de nummer 25 van de wereld.

Lees ook: De nieuwe Noorse bondscoach kent zijn speelsters nog niet

De Nederlandse clubcoach Matt van Wezel moet het volleybal in Noorwegen professionaliseren. 'Ik zie kansen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden