Jeroen Pauw had er duidelijk geen zin in

Patty Brard had de wc schoongemaakt in het Showcafé van SBS. Met een afwasborsteltje, zei ze. Wat dat met de Filippijnen-ramp had te maken, ontging me een beetje na 63,5 uur tv kijken, maar duidelijk was wel dat onze BN'ers geen middel onbeproefd lieten om giro 555 te steunen. Jan Smit veilde z'n trouwpak en Trijntje Oosterhuis beloofde één euro voor iedere like op haar Facebookpagina.

Daar heeft de zangeres spijt van gekregen. In een mum van tijd had ze meer dan 200.000 likes. "Wil ze failliet of is haar facebook-account gekaapt?", vroeg Rachid Finge zich af. De social media-expert van de NOS hield ons tijdens de gezamenlijke inzamelingsshow van de publieke en commerciële omroep nauwkeurig op de hoogte van alle ontwikkelingen op internet. "Sommige mensen twitteren zoveel dat hun account wordt geblokkeerd. Ze komen dan als het ware in de twittergevangenis", wist Finge. "Maar daar zijn ze gelukkig ook alweer uit."

Zou Jeroen Pauw ook in de twittercel hebben gezeten? Zijn blik leek in elk geval gevangen in norsheid. 's Ochtends had hij nog getwitterd: 'Geen P&W vandaag, we gaan een avondje 'bedelen'.' Niks voor Pauw, zo'n goede doelen-belmarathon met die obligate vragen en nog obligatere antwoorden. Zoals: "Wat brengt jou hier, Wilfred?" Wilfred (Genee): "Nou, stel je voor dat hier een tyfoon komt en niemand helpt ons." Pauw: "Ga maar weer gauw terug naar die mevrouw aan de telefoon, want die wacht nu al zo lang."

Ongeïnteresseerd staarde Pauw om zich heen in dat grote gebouw van Beeld en Geluid. Hij leek Karin Bloemen niet eens te herkennen. "Ik zie daar een grote bos blond haar met een telefoon, en ik denk..." Bloemen: "Ha, Jeroen." Pauw: "Hé, Karin, hoe gaat het?" Even daarvoor had hij uit balorigheid een oude fittie met EO-concurrent Tijs van den Brink uit de mottenballen gehaald: "Die heeft nog nooit zo hard gewerkt als vanavond." En eenmaal gearriveerd bij de telefonerende Tijs: "Vinden ze het eigenlijk wel leuk om jóu aan de lijn te krijgen?"

Maar voor de rest één en al saamhorigheid in Hilversum. 'Journaal'-verslaggever Kees van Dam kondigde verheugd aan dat we onze donatie nu ook konden doorbellen aan de kandidaat-Miss Nederland. "Dat is op zich ook wel wat waard." Een sfeertje als in de begintijden van de televisie. Mensen togen massaal naar 'DWDD' om hun kunstjes voor geld te verkopen: een nar, een zangeres en een breakdanser. Er ontstond een nieuwe categorie BN'ers, de Filippijnse Nederlander: Cystine Carreon, Lia Corsten en Alona van Rosmalen. De Hilversumse mores om in het ene programma vast je optreden in het andere programma aan te kondigen, bleek snel aangeleerd. Cystine Carreon in 'EenVandaag': "Straks zit ik bij Humberto Tan om een lied te zingen met het Metropole Orkest."

Aan het eind van de Nationale actie Filippijnen stonden presentatoren van alle rang en stand gebroederlijk in een spirituele halve cirkel bij elkaar om ons te bedanken en uit te zwaaien: Tan (met snor), Witteman (met das!) en Maasland (met rode kokerrok). "Het eindbedrag is 18,5 miljoen euro", riep Herman van der Zandt (NOS), sinds 's ochtends zes uur in touw. Maar of daar ook die twee ton van Trijntje Oosterhuis in zat, vertelde hij er niet bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden