Jeroen Kramer | 'Ik kom eindelijk uit de kast'

TEKST RINSKE WELS FOTO JÖRGEN CARIS

"Er ontstond vorige zomer een prettig soort leegte in mijn leven. Mijn moeder, die ik drie maanden intensief had verzorgd, was overleden, mijn zoon was geslaagd voor school. En ik had mijn pols gebroken waardoor ik niet kon racefietsen. Zo belandde ik, met de gitaar op schoot, in de tuin. Met mijn liedjes die ik in de loop van de jaren geschreven had.

Als jongen was een Beatle te zijn mijn droom, John Lennon was mijn held. Ik speelde gitaar en zat in allerlei bandjes. Maar ik ben Engels gaan studeren. Het conservatorium leek me onhaalbaar, ik was niet goed in noten.

Ik heb uiteindelijk mijn eigen kleinkunstacademie gecreëerd, met acteer-, zang- en gitaarles. Het past bij me om stukjes en liedjes te schrijven, filmpjes te maken: dat is wat ik mijn hele leven heb gedaan. Ik werd van de muziek afgepakt door Het Klokhuis. Daar ging ik werken. Heel leuk, maar ook heel intensief, met soms draaidagen van vijftien uur. Ondertussen heb ik twee kindjes grootgebracht, dus die muziekdroom sneeuwde helemaal onder.

Toen ik op een gegeven moment inspreekwerk ging doen als voice-over, had ik een studio nodig. Ja, en als je mij een studiootje geeft, dan ga ik daar van lieverlee ook weer muziek maken. Ik ben altijd nummers blijven schrijven, in mijn eentje of met mijn schrijfmaatje Joop Maes. Ik zette die liedjes op mijn website, totdat mensen tegen me zeiden: waarom ga je er niet mee optreden? Toen ben ik bij een paar ervaren vrienden te rade gegaan. Ze zeiden: 'Dat moet je gewoon doen.' Niemand die zei: 'Joh, je bent 56, daar zit geen hond op te wachten.'

Toen ik in bandjes speelde, droomde ik vaak dat ik op het podium stond zonder broek aan. De kwetsbaarheid van de podiumkunstenaar: je staat in je blote kont en ontdekt het pas als iedereen het al gezien heeft. Horror.

Ik noem mezelf stand-up zanger. Mijn liedjes vormen de basis, daar tussendoor vertel ik vrolijke onzin. Sinds drie weken heb ik een impresario die mij gaat verkopen aan zaaltjes en ik wil meedoen aan cabaretfestival Cameretten.

Als ik ga dagdromen zou ik in seizoen 2014-2015 mijn eerste avondvullende theaterprogramma willen maken en daarmee op tournee gaan door het land. Ik zou willen dat mijn liedje 'Mijn vrouw de koningin en ik' een jaarlijks terugkerende radiohit wordt rond Koninginnedag. En dat zomers, als meisjes langs de steigers lopen, bouwvakkers spontaan 'Bustehouder' aanheffen.

Verder dan dat reiken mijn dromen niet. Ik heb er nu mijn handen vol aan. Het voelt alsof ik nu eindelijk gehoor geef aan mijn roeping. Ik zeg wel eens: ik was altijd een muzikant in het lichaam van een presentator. Nu kom ik uit de kast."

Jeroen Kramer (56) is bekend van het tv-programma Het Klokhuis. Vandaag verschijnt zijn cd 'Miljoenen idioten'. Op www.jeroenkramer.nl/muziek zijn stukjes te beluisteren en is Kramers speellijst te vinden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden