Jeroen Brouwers krijgt Gouden Uil en heeft genoeg van nominaties

BRUSSEL - Een dubbele overwinning voor de Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers zaterdagavond. Hij kreeg in Brussel de Gouden Uil Literatuurprijs voor zijn boek 'Geheime Kamers' uitgereikt. Ook won hij de Publieksprijs.

De jury noemde het boek ,,een meesterstuk van een vakman die de grenzen tussen zijn en schijn, tussen leven en literatuur verkent en tegen beter weten in een geestig pleidooi houdt voor schaduwleven en schijnwerelden''.

Brouwers kwam vorige week in het nieuws vanwege vermeend plagiaat met zijn debuutroman 'Joris Ockeloen en het wachten' -een opnieuw aangedragen beschuldiging die dezelfde week nog definitief ontkracht werd.

Brouwers kwam in zijn toespraak nog op de affaire terug. ,,Zes jaar geleden kreeg ik een Gouden Uil voor non-fictie en nu voor een roman. Nu moet ik nog een jeugdboek zien te plagiëren om ook díe prijs binnen te halen.''

Hij haalde verder uit naar de commercie rond de literatuurprijzen. Het systeem van long lists, short lists en nominaties duwen schrijvers in een soort wedstrijd waar literatuur in feite 'te chique' voor is, aldus Brouwers. Hij kondigde aan dergelijke vertoningen voortaan links te zullen laten liggen.

De Jeugdliteratuurprijs ging naar het Vlaamse trio Bart Moeyaert, Gerda Dendooven en Filip Bral voor het boek 'Luna van de boom'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden