Jens (11) heeft een eigen stukje bos

Het Groninger Landschap wil de jeugd meer betrekken

Het jack dat hij aan heeft is dik genoeg, verzekert Jens zijn ouders. Laarzen onder de arm, petje op het hoofd en nog even een snoeischaar in de zak van zijn spijkerbroek. Zo lopen we even later achter de jongen uit Scheemda aan, door het Midwolderbos. Zijn bos, want Jens Blok is jeugdboswachter bij het Groninger Landschap. Zijn ouders hoorden op de regionale radio over het baantje, en dachten meteen aan hem, zegt hij. Ook opa hoorde het en stuurde direct een mailtje om hem te tippen.

Met de introductie van het fenomeen jeugdboswachter ¿ een primeur in Nederland ¿ wil het Groninger Landschap de jeugd meer betrekken bij de natuur in Groningen. Die doelgroep is lastig te bereiken, zegt Michel van Roon, coördinator jeugdeducatie van het Groninger Landschap dat al wel veel activiteiten voor jongere kinderen en voor gezinnen bedacht. De jeugdboswachter lijkt een schot in de roos. Naast Jens hebben bijna dertig jongens en meisjes uit de hele provincie zich aangemeld. Ze krijgen allemaal een eigen stukje Groningen.

De junior boswachters moeten minimaal twaalf jaar zijn, maar Van Roon wordt ook benaderd door jongere kinderen. Zoals de tienjarige Dave uit Hoogkerk die zo enthousiast was dat hij van Van Roon mocht bellen als hij elf werd. "Dat was begin april en inderdaad, hij belde vlak daarna."

Jens Blok is formeel ook nog te jong. Hij wordt deze maand twaalf, maar overtuigde het Groninger Landschap door te vertellen dat hij zijn hele leven al boswachter wil worden. "Ik heb altijd iets met de natuur gehad." Jens is zo'n kind dat hutten bouwt en stenen, blaadjes, botjes en veren verzamelt, zegt zijn moeder. Vader Blok vult aan: "Hij houdt ook meer van wandelen dan van fietsen, dan kan hij alles beter zien en dingen oppakken."

Het Groninger Landschap pakt het serieus aan. Elk kind krijgt een takenpakket op maat.

De junioren wordt bijvoorbeeld gevraagd te controleren of hekken nog heel zijn, borden die het Landschap heeft neergezet schoon te maken, koeien, paarden, schapen en vogels te tellen, of te helpen bij het wilgen knotten of het peilen van de waterstanden. Al die extra ogen maken dat de natuurgebieden er nog mooier bij komen te liggen. Van Roon: "Een kind meldde binnen een week al dat een raster om dassen tegen te houden kapot was." Veredelde kinderarbeid is het zeker niet, vindt Van Roon: "Wij hebben er juist werk aan, om de kinderen te begeleiden. Maar dit leek ons een leuke manier om hen te betrekken bij de natuur."

Jens Blok deelt het Midwolderbos, rondom de Ennemaborg, met twee andere jongens. Vandaag wil hij de favoriete plek laten zien in het gedeelte dat aan hem is toegewezen: een klein eilandje in de Midwolderplas met spookachtig witte bomen. "Aalscholvers hebben de bomen ondergescheten", weet Jens. We blijven onderweg nog even gebogen staan over een dode vogel op het pad. Maar daar hoeft Jens niks mee. "Dat is de natuur." Wel knipt en plukt hij twijgen weg die over de afrastering van schrikdraad hangen. "Die zorgen voor stroomverlies."

Jarno ter Veld (13) moet onder meer een oogje houden op de Schotse Hooglanders in het Zuidlaardermeergebied. "Ik kijk bijvoorbeeld of er eentje kreupel is." Het is de jonge paardenvriend uit Harkstede op het lijf geschreven. Jarno is kind aan huis op de manege en heeft ook een eigen pony, Evita. Hij heeft het druk, erkent hij, want hij is dagelijks ook nog bijna twee uur tijd kwijt met reizen naar school, de Groene School in Winsum, een lagere tuinbouwschool. En dan heeft hij nog een bedrijfje in gazonverzorging, compleet met een aardig park aan maaimachines. Jarno moest wel even denken of het boswachterschap er nog bij kon, maar zo'n mooi bijbaantje kón hij niet laten schieten. Hij heeft afgesproken dat hij eens per week de ronde maakt door het Zuidlaardermeergebied.

Jarno moet acht kilometer fietsen om bij zijn terrein te komen, Danny Weiss uit Bedum wel twaalf. Danny (12), die het liefst de hele dag buiten is en al sinds zijn tiende lid is van de Vogelbescherming, hapte ook meteen toen hij hoorde over het jeugdboswachterschap. Maar twaalf kilometer fietsen en dan alleen door een natuurgebied dwalen, dat vond zijn moeder een eng idee. Daarom is ze blij dat Danny de klus samen doet met zijn vriend Leon. De jongens zijn nog niet echt begonnen. De eerste keer zal ze zeker met hen meefietsen, verzekert Danny's moeder.

Jens, die zo'n twee uur doet over zijn route door het bos, moet van zijn vader en moeder een telefoon meenemen. En ook zijn ouders willen dat hij met een vriendje gaat. "Veel kinderen in mijn klas hebben al gezegd dat ze met me mee willen", straalt Jens. Ook opa is altijd voor een rondje door het bos te porren. En anders papa wel. Vader Blok, kraanmachinist en zelf ook natuurfreak, is er vandaag ook bij. Hij helpt zijn zoon nog wat met het vinden van de weg. "Kijk, dan kunnen we hier het beste links gaan." Ook over de dieren weet vader veel. "Een ree is groter dan een hert", zegt Jens bij de vraag hoe hij het verschil tussen de beesten kan zien. "Maar papa zegt dat het net andersom is."

bij de natuur in hun eigen provincie. De introductie van de jeugdboswachter lijkt een schot in de roos. Bijna dertig jongens en meisjes hebben zich al aangemeld.

Een uitje als beloning
Het Groninger Landschap heeft een primeur met de jeugdboswachters. Hoewel ze vrijwilligers zijn, krijgen ze een heus contract. Daarin worden taken vastgelegd, en de frequentie waarmee de boswachters hun gebied in gaan. Geld krijgen de boswachters niet. Ze worden beloond met een jaarlijks uitje. Ook wordt voor hen een ongevallenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten en kunnen ze eventueel een beroep doen op een reis- en onkostenvergoeding. De kinderen krijgen binnenkort ook kleren met het logo van het Groninger Landschap: een jas, een bodywarmer en wat shirts.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden