Jenever van fruit uit het Flevopark

Een oud Amsterdams gemaal is omgetoverd tot een ambachtelijke distilleerderij die gebruik moet gaan maken van fruit uit het omliggende park. Want waarom zou je de grondstoffen invliegen?

Hè, dat is nou jammer. De bomen waren op tijd geplant om direct na de opening van het bijbehorende proeflokaal de eerste vruchten te leveren. Maar een late vorstperiode afgelopen lente heeft alle bloesem aangetast. Een enkel appeltje bungelt nog aan de jonge bomen rond het oude gemaal in het Amsterdamse Flevopark, maar overduidelijk: daar is geen jenever van te stoken.

Mede-eigenaar Etienne Overbeek kijkt daarom al uit naar de vólgende lente. Dan moet er in deze gaard midden in het park een overdaad zijn aan Zoete Bloemee, Schellinghouter en Keizer Alexander, oude appelrassen die het zeer goed doen bij het stoken. En dan zijn er nog peren, pruimen, frambozen voor de l’eau de vie en de likeuren, en niet te vergeten de bramen. Nee, volgend jaar moeten de ogenschijnlijk iele boompjes de kraamkamers van de alcohol zijn.

Het gemaal van de Outewaler- of Overamstelsche polder staat op een locatie waar zo’n vierhonderd jaar mensen gewerkt hebben om de bewoners aan de oostkant van de Amstel droge voeten te laten houden. Eeuwen lang lag hier een drassig gebied waar het water van de Zuiderzee regelmatig vrij spel had. Vermoedelijk werd een eerste zeedijk langs het IJ en de Zuiderzee al aan het eind van de 10de eeuw opgeworpen. In 1631 en de jaren daarna werd het moeras bedijkt en op deze plek een poldermolen gebouwd die met een scheprad het overtollige water loosde. In 1880 werd de molen vervangen door een stoomgemaal, met een heuse maalkom die nu nog als vijver dienst doet. In 1916 werd het gemaal geëlektrificeerd.

Door de toenemende bebouwing van de Overamstelsch polder was het noodzakelijk geworden om ook op andere plekken pompinstallaties te bouwen. Daardoor werd het door het gemaal te bemalen gebied steeds kleiner. In 1928 werd begonnen met de aanleg van het Flevopark. Het nogal moerassige terrein werd opgehoogd met bagger uit het diepste gedeelte van de Coenhaven. Het gemaal werd toen opgenomen in het parklandschap en werd in 1984 helemaal overbodig toen een paar honderd meter verderop een nieuw automatisch werkend gemaaltje het grote werk overnam.

De gemeente brak zich het hoofd over de vraag wat te doen met het prachtige historische pandje, op deze hele mooi locatie, zegt Etienne Overbeek. „Met met een aantal dijkwoninkjes is dit één van de weinig overgebleven landelijke enclaves binnen de grenzen van Amsterdam. Echt uniek.”

De gemeente wilde dat het oude gemaal een semi-publieke functie kreeg, dat de dienstwoning erboven weer bewoond ging worden, en dat de functie van het gebouw een relatie had met het omliggende park.

„Met een aantal mensen verenigd in Stichting de Oude Pijl hebben we daarop het voorstel ingediend in het gebouw een ambachtelijke distilleerderij in te richten. Het bijbehorende Proeflokaal bedient bezoekers van het park, terwijl de distilleerderij weer fruit uit het park betrekt. Ik denk dat we met name met dat laatste plan de prijsvraag hebben gewonnen.”

Terwijl Overbeek meer de horecaman van de stichting is, tekent zijn zakenpartner Pieter Melchers voor het destilleren. „Diens vader en opa komen uit Schiedam en hebben daar altijd jenever gestookt. Het recept van Locomotief, de naam waaronder die jenever werd uitgebracht, hadden we dus al in ons bezit. Deze jenever gaan we hier weer stoken, maar nu onder de naam ’t NW Diep, dat verwijst naar het water ’t Nieuwe Diep waaraan het gemaal ligt. Onder die merknaam gaan we ook l’eau de vie uitbrengen, dat weer de grondstof is van aangelengde likeuren.”

Onderhoudspersoneel is nog druk bezig met de leidingen naar de ketels, maar binnenkort kunnen de gasten van het proeflokaal via een raam naar de borrelende koperketels van de distilleerderij kijken, en volgende lente komen daar de manden met fruit uit het park bij. Grondstof en verwerking, op steenworp afstand van elkaar. Het lijkt wel vierhonderd jaar geleden.

Proeflokaal het Gemaal, op een van de allermooiste plekken van Amsterdam, is alle dagen open, behalve op maandag, van 12 tot 20 uur, op vrij en za tot 21 uur. Het Flevopark ligt tussen de Indische buurt en het Science park.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden